Doktorka Kateřina Cajthamlová: Nepřetěžujte své srdce

22. říjen 2020

Srdce patří mezi nejdůležitější orgány našeho těla. Bohužel ho často přetěžujeme a můžeme si tak způsobit vážné zdravotní problémy. Vysvětlíme vám, jaký je rozdíl mezi srdcem zatíženým a přetíženým a také, jak to poznáte.

Nejprve si připomeneme, jak vlastně srdce funguje. Má dvě části, z nichž jedna obsahuje okysličenou krev a ta druhá odkysličenou. Okysličená krev se rozhání do těla, zatímco ta odkysličená částečně z těla přichází a částečně se odvádí do plic.

„V okamžiku, kdy srdce nějakým způsobem přestává fungovat, což znamená, že je přetížené a začíná selhávat, tak se mohou objevit první varovné příznaky. Nejčastěji jsou to otoky. Ty se objevují v případě, kdy srdce krev neprohání a nedochází ke správnému krevnímu oběhu. V jiném případě srdce nestačí krev okysličovat. Pokud se tak děje, je člověk dušný, může se u něj objevit v obličeji namodralá barva a další obtíže. Lidé sami na sobě nejčastěji poznají bušení srdce a bolest, ale to už může být hodně špatné,“ vysvětluje doktorka Kateřina Cajthamlová.

Poslechněte si, kde přesně bolest srdce můžeme cítit, ale hlavně, jak jí předejít.

Spustit audio

Související