Doktorka Kateřina Cajthamlová: Chcete mít dobrou imunitu? Braňte se stresu

18. únor 2021

Mít dobrou imunitu je pro naše zdraví velmi důležité, a to nejenom v současné době. Co všechno můžeme udělat proto, abychom si ji zlepšili, vysvětluje doktorka Kateřina Cajthamlová.

Imunitu si můžeme představit, jako vojsko, které se nás snaží bránit proti všemu, co přichází z vnějšku. To znamená, že velká část našeho imunitního systému se objevuje, tam, kde jsme nejvíce v kontaktu s vnějším prostředím. K faktorům, které naší imunitu poškozuje nejvíce, patří stres, a to zejména ten chronický.

„Musíme se otužovat i psychicky a umět si v každé situaci najít nějaká pozitiva. Tedy, tedy to co lze a nejenom to, z čeho máme strach. A pokud máme z něčeho strach, tak je dobré s někým promluvit, svěřit se, nechat se pochválit a ocenit. To nás otužuje proti složitostem a krizím, s kterými se v životě setkáváme,“ radí doktorka Kateřina Cajthamlová.

Jak si imunitu zlepšit

Snažit se mít veselou mysl, protože naší imunitu nejvíce poškozují stresové hormony, tak zvané kortikoidy.

Potřebujeme mít dostatečné zásoby bílkovin v organismu, proto bychom neměli hladovět. Musíme dávat pozor při hubnutí.

Imunitu posilují vitamíny, a to nejenom vitamín C, ale také vitamíny, které jsou součástí antioxidačního komplexu, je to například vitamín D.

Dostatek tekutin, který pomáhá dobrému prokrvení organismu.

Důležitý je pohyb, a to zejména na čerstvém vzduchu. Potřebujeme dostatečné množství kyslíku, a proto musíme dávat pozor i na správné dýchání.

Doporučuje se také mít domácí zvíře. Je prokázané, že domácí mazlíčci jsou výborným imunitním stimulem.

Je dobré mít také kontakt s půdou, například pracovat na zahrádce, protože půdní bakterie mají na imunitu také prokazatelný efekt.

Imunitě také prokážeme velkou službu správným otužováním v chladné vodě.

V audiozáznamu pořadu si můžete poslechnout další rady doktorky Kateřiny Cajthamlové, které vám pomou imunitu posílit.

Spustit audio