Docela všední, obyčejný den…

19. červen 2015

Název písničky, který jsem uvedl v titulku této stránky, je v přímém protikladu k životu, který prožila ta, která tuto píseň proslavila. Dnes si připomeneme – několika zvukovými snímky a fotografiemi z rozhlasového archivu – originální jazzovou zpěvačku s nezaměnitelným hlasem Vlastu Průchovou.

Vlasta Průchová se narodila 12. července 1926 ve slovenském Ružomberoku. Maminka pocházela z Ostravy, tatínek z Jižních Čech, ale jeho povolání ho zaválo na střední Slovensko, kde se Vlasta Průchová narodila. Další osudy svého dětství a dospívání, včetně okolností, které ji přivedly k jazzu, půvabně vylíčila v pořadu natočeném v roce 1990. Z něj uvádíme ukázku.

Vlasta Průchová - 90. léta

Jazzová hudba Vlastu Průchovou okouzlila a jak jsme měli možnost slyšet z jejích slov, stala se jí celoživotním osudem. Podstatnou roli v tom sehrálo setkání s jejím celoživotním partnerem Janem Hammerem, který byl sice občanským povoláním lékař (kardiolog), ale vedle toho pak také vynikajícím jazzovým muzikantem. Později vystupovala Vlasta Průchová také s Junior Triem, kde vedle jejího syna Jana hráli Miroslav a Alan Vitoušovi, všichni tři budoucí špičkoví jazzmani.

V.Průchová v pořadu Tobogán

Vlasta Průchová začala vystupovat v roce 1946. Odborníci v oblasti jazzu její zpěv charakterizovali těmito slovy: měla jako jedna z mála českých zpěvaček pro jazz všechny předpoklady - cit pro frázi, bezchybný rytmus, skvělý hlas a obrovský temperament a muzikálnost.
Popularitu a slávu, které však netrvaly věčně, jí získalo uvádění televizní a rozhlasové soutěže Hledáme písničku pro všední den; podílela se na jeho vysílání v letech 1957-1961. Traduju se, že v roce 1965 jí vzdal svůj hold sám velký Luis Armstrong, který byl tehdy v Praze na své jediné návštěvě.

Zlom v její kariéře přinesl rok 1968. Byla tehdy se svou rodinou na ročním pobytu v USA. Vrátila se zpět pouze se svým manželem, její syn Jan Hammer (nar.1948) dostal šanci studovat na velmi dobré hudební škole v Bostonu. Doma ho však úřady označili za emigranta. Hammer ml. se vypracoval na světově uznávaného jazzové muzikanta a skladatele. Vlasta Průchová však byla normalizačními úředníky postupně vytlačena na vedlejší kolej.

Vlasta Průchová při návštěvě Českého rozhlasu

Během 20 let normalizace nedostala šanci nahrávat desky. Výsledkem nepřízně úřadů bylo, že tato skvělá a originální zpěvačka natočila (v 60. a pak až v 90. letech) všeho všudy 3 alba (kromě asi 11 singlů). V roce 2002 obdržela medaili Josefa Hlávky.
Zemřela 16. června 2006 v nedožitých osmdesáti letech.

V.Průchová a F.Havlík-1997
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.