Dobrých filmů je jako šafránu. Podle milovníka stříbrného plátna Jaroslava Mužíčka vítězí komerce

29. leden 2017

Sál potemněl, plátno ožívá. V řadě dřevěných židlí na půdě novopacké Velvety sedí desetiletý kluk, který ve svých čtrnácti letech osiří, zůstane jen s babičkou a se svým celoživotním souputníkem, s filmovým uměním. To v pozdějších letech ovlivní jak jeho sběratelské zaměření, tak i profesi. Jaroslav Mužíček z Nové Paky neměl na růžích ustláno ani jako dospělý, přesto se na svět dívá optimisticky a je radost s ním pohovořit.

Na Návštěvu přijel do Regionálního muzea a galerie v Jičíně, kde právě vrcholila přehlídka uměleckých filmových plakátů z jeho bohaté sbírky.

Jaroslav Mužíček se narodil v Podkrkonoší, v Nové Pace, a žije tam celý život. Jako chlapec velmi rád chodíval do biografu.

Tehdy, na půdě novopacké Velvety promítali ještě ze dvou filmových kotoučů: v půlce byla přestávka a po nasazení dalšího kotouče pak projekce pokračovala. Právě tam se ve vnímavém chlapci rodil vztah, který se prohlubuje do dneška.

Výchova k filmu tady u nás nikdy nebyla.Jaroslav Mužíček, emeritní ředitel novopackého biografu a sběratel uměleckých filmových plakátů

Po vojenské službě se potkal s československou „novou vlnou“ ve filmové tvorbě, se snímky, které měly úplně jiné hodnoty než dosud, a to jej ovlivnilo na celý život.

Výhradně na základě osobních setkání začal sbírat podpisy od lidí, kteří měli nebo mají k filmovému světu blízko.

Čtěte také

V roce 1966 spoluzakládal v Nové Pace filmový klub a jeho prostřednictvím se vzdělával ve filmové historii a estetice. A po této cestě přišel i k filmovým plakátům.

Milovník filmového umění Jaroslav Mužíček na jičínské výstavě mezi plakáty ze své sbírky

Unikátní československé filmové plakáty sbíraly ceny doma i v zahraničí
Originalita českých filmových plakátů z 60. až 80. let 20. století zazářila nedávno v Regionálním muzeu a galerii v Jičíně.

Umělecká díla profesionálních filmových i scénických výtvarníků, mezi které patří Adolf Born, Vratislav Hlavatý, Michal Pacák, Jiří Šalamoun, Karel Vlach, Kája Saudek, Petr Sís, manželé Vyleťalovi a mnozí další, tam ze své bohaté sbírky zapůjčil právě Jaroslav Mužíček.

Filmový plakát byl totiž v době socialistického Československa opravdovým uměleckým fenoménem a dnes je vysoce ceněným sběratelským artiklem na rozdíl od současných moderních komerčních plakátů.

Některé z četných autogramů spojených s filmem a uměleckým životem, které výhradně při osobních setkáních Jaroslav Mužíček posbíral

Proto Jaroslav Mužíček už svou kolekci nerozšiřuje, ale snaží se ji popularizovat a upozornit na hodnotu dobových plakátů.

Od 7. února do 19. března 2017 si budou moci Zlatou éru československého filmu zájemci prohlédnout také v Lomnici nad Popelkou. Místní muzeum ji ze svého depozitáře doplní i o plakáty lomnické rodačky, režisérky Věry Šimkové-Plívové.

Uvedení výstavy plánují také ve Dvoře Králové nad Labem.

Na rozhlasové Návštěvě se Vlaďka Wildová sešla s Jaroslavem Mužíčkem, bývalým ředitelem novopackého biografu a sběratelem uměleckých filmových plakátů z 60. až 80. let dvacátého století. Hlavním impulsem k tomuto setkání byla úspěšná výstava "Zlatá éra českého filmového plakátu" v jičínském zámku, kam pan Mužíček zapůjčil bezmála dvě stovky artefaktů.

Reprezentují dobu, kdy byl český filmový plakát uměleckým fenoménem, který zaslouženě budil pozornost i v zahraničí. Posluchači se však také seznámí s životním příběhem sběratele a muže, který se takřka celý svůj život velmi zevrubně a zasvěceně zajímal o filmové umění.

K poslechu pořadu Návštěva, který je také poctou československému filmu, vás zveme v neděli 29. ledna 2017 ve 13:04 hodin na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové.

Příjemný poslech!

Kdo chce zabít Jessii? - ukázka komiksu Káji Saudka
autor: VaW
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.