Dobrý den, Brno – poslechněte si pořad o spisovatelce Haně Pražákové

1. červenec 2021

Moravská zemská knihovna ve svém výstavním cyklu Oči Brna prezentuje osobnost a tvorbu Hany Pražákové. V souvislosti s projektem vám nabízíme poslech rozhlasového pásma Dobrý den, Brno.

Výstava Moravské zemské knihovny, kterou připravila Romana Macháčková, má v titulu pro autorku příznačné „příběhy plné naděje“. Spisovatelku, překladatelku a rozhlasovou redaktorku Hanu Pražákovou (13. července 1930 v Turnově – 4. prosince 2010 v Brně) můžete jejím prostřednictvím poznávat až do 3. srpna ve foyeru MZK.

Český rozhlas Brno vám nabízí k poslechu rozhlasové pásmo Aleny Blažejovské, které bylo pod názvem Dobrý den, Brno natočeno v roce 2013. Je věnováno právě Haně Pražákové a jejímu vztahu k Brnu.

Dcera v padesátých letech vězněného prozaika katolické orientace Františka Křeliny se narodila v Turnově, od svých devíti let žila a později vystudovala v Praze. Přesto je považována za autorku spojenou jednoznačně s Brnem, kam se přistěhovala v roce 1962 se svým manželem, historikem a hungaristou profesorem Richardem Pražákem.

V letech 1972-1990 byla redaktorkou literárně-dramatické redakce Českého rozhlasu Brno. Zde jako autorka i jako dramaturgyně vytvořila velké množství pořadů pro regionální a celostátní vysílání.

Kromě knih pro děti a mládež, jako například Dárek pro Moniku, Pojedeme do rozhlasu a Výsostné území, vydala v pozdějších letech dva memoárové romány pro dospělé: Nadějí tu žijem (o padesátých letech) a Dobrý den Brno (o letech následujících).

Účinkují: Marie Durnová, Jaroslav Kuneš
Zvukový mistr: Michal Zelinka
Režie: Zdeněk Kozák

V pořadu si můžete poslechnout ukázky z deníku či korespondence Hany Pražákové a z jejího, za jejího života nevydaného, románu Divné dny. V pásmu dále hovoří autorčina dcera, prozaička, překladatelka a nakladatelka Markéta Hejkalová. V neposlední řadě je využit archivní rozhovor s Hanou Pražákovou, který natočil Vilém Faltýnek.

Spustit audio

Související