Dobrovolní hasiči jsou v Trhových Svinech už 135 let

11. září 2016

V roce 1881 vznikl v Trhových Svinech sbor dobrovolných hasičů. Na jaře se ve městě objevil oběžník o založení sboru, byl zvolen výbor a sešlo se 54 zakládajících členů. V září na náměstí slavnostně vyjela nová hasičská stříkačka ozdobená věnci a tažená dvěma páry koní, kterou si hasiči převzali.

Letos tedy hasiči v Trhových Svinech slaví 135 let a na nezájem si rozhodně nemohou stěžovat. „V současné době máme 53 mužů, 40 žen a přes 40 dětí. Je tu už historická tradice. Členové jsou většinou potomci těch, co sbor zakládali, a po generace si to předávají,“ říká starosta Karel Polák.

Sbor se stále snaží oslovovat děti, a když odrostou, navnadit je, aby zůstali. To se povedlo například u současného velitele zásahové jednotky Jiřího Poláka. „Ten koníček jsme zdědili po našem otci, já k hasičům chodím asi od osmi let. Velitelem zásahovky jsem druhým rokem,“ vzpomíná.

Dobrovolní hasiči během roku vyjíždí hlavně kvůli technickým zásahům. „Ohňů naštěstí moc není, poslední velký byl ve Slavči. Dřív nás hodně zaměstnával Farský potok, protože byl v přírodním korytě, a vždycky když přišla nějaká větší voda, tak se vyléval,“ popisuje Jiří Polák.

Na oslavách 135 let hasiči křtili cisternovou automobilovou stříkačku, kterou sami zprovoznili. „Jedná se o rekonstrukci. Opravili jsme nefunkční části a modernizovali ty, které už nebyly v souladu s normami,“ vysvětluje Karel Polák.

Chloubou sboru je ale také historická Praga z roku 1929. „Ta byla předělaná v Telči na hasičské auto. V současné době má osm míst z boku a dvě místa vepředu,“ ukazuje člen sboru Čestmír Filek.

Hasiči veterána získali v roce 1993, kompletně jej upravili a účastní se s ním různých akcí, jako je například Veteran Rallye Křivonoska. „Nechala nás ve štychu jen jednou, a to hned v tom roce 1993. Tenkrát jsme dojeli do Lišova a tam zůstali. Jinak je to ale auto velice spolehlivé, až na to, že má na dnešní dobu opravdu velkou spotřebu,“ komentuje Čestmír Filek.

U skutečného požáru se svinenskými dobrovolnými hasiči stará Pragovka nikdy nebyla, ale je plně funkční. „Jezdíme na ukázky a vždy bez problémů normálně nasála vodu a stříkala. Je na ní spolehnutí,“ dodává Karel Polák.

Spustit audio