„Dobré počasí si vyprosíme u Karla IV.“ Pavel Vítek a Janis Sidovský u Jana Čenského

25. říjen 2020

Karlštejn mám nejradši, když skončí sezóna a můžu se tu v klidu projít, říká herec a zpěvák Pavel Vítek, který do studia přišel s producentem Janisem Sidovským.

Oba kamarádí s kastelánem. Strávili někdy na hradě celou noc? „Ještě ne, ale míváme krásnou tradici, že na začátku sezóny jdeme do Kaple sv. Kříže poprosit Karla IV., aby nám nepršelo,“ dodává Janis Sidovský. „Dokonce to funguje tak, že Janis jedinkrát na základě předpovědi zrušil představení. V době, kdy jsme měli začínat, ale nespadla ani kapka.“

4 Tenoři vznikli náhodou

Pavel Vítek je součástí projektu 4 Tenoři. „Vzniklo to úplně náhodou. Líbilo se mi, jak jim to zní dohromady. Když zpívali To je ta chvíle, byl ohromný aplaus, dirigent byl nadšený a tak vznikl nápad 4 Tenoři. Teď je jejich album nejprodávanější z českého popu,“ uvádí Janis Sidovský.

A jak odpověděli ve vzájemném kvízu? Pavel prozradil, že jeho nejoblíbenější knihou je Egypťan Sinuhet, rád si pustí Dianu Ross nebo skupinu ABBA. Oba rádi cestují. Pavla Vítka uchvátila atmosféra New Yorku. „Letos mě Pavel přesvědčil, abychom jeli pod stan. Ale byl to stan na střeše auta a měl průhlednou střechu,“ dodává Janis Sidovský.

Stýská se Pavlovi po činohře? Dívají se rádi na horory? Co dělají ve volném čase? Jaká jsou jejich nejoblíbenější jídla?

autoři: Jan Čenský , zk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.