Dobré pivo chutná i z plastu. Přesto pivovary investují do sklenic miliony

Každých pět let velké pivovary a výrobci nealko nápojů nechávají vyrábět milionové série nových sklenic. Dodávají je restauracím ve snaze podpořit prodej svých nápojů. Sklo musí fungovat po estetické i užitné stránce. O jakých kvalitách je ale vlastně řeč? Začít můžeme třeba zvukem.

„Zvonivý zvuk neudělá sklenice z automatického skla, která je k dispozici v běžné restauraci,“ říká designer Rony Plesl a líčí, že u ručně vyráběných sklenic na věhlasné italské víno barolo jde mimo jiné i o zvuk. K drahému vínu drahé sklenice patří. Ty nejlepší se vyrábějí z fenomenálního českého olovnatého křišťálu.

Tvar sklenice

Nejvíc se ale řeší tvar sklenice. Klíčové je to pro vinaře. A proto se liší sklenice na šampaňské, na bílé víno, na barolo i chianti. Chuťové pohárky jsou rozmístěny v různých částech jazyka. Tvar sklenice ovlivní to, kam nápoj dopadne. S tvarem souvisí i směřování vůně, vysvětluje designer, který pracoval pro Budvar, Pilsner Urqel, Krušovice, Bernarda, Mattoni nebo Kofolu. Dnes tedy u nás prakticky nenajdete restauraci, ve které by od něj neměli alespoň jednu sadu sklenic.

V běžné restauraci bohužel hospodští obvykle rozdělují víno jen na červené a bílé. A skleničky vybírají podle toho, kolik stojí a co vydrží. Výčepní Láďa mi ukazuje, že některé sklenice moc odolné nejsou: „Jsou spíš z plastu než ze skla, když je leštím, lámou se samy.“ Důležité jsou z jeho pohledu i rysky pro případ kontroly z živnostenského úřadu.

Automatické sklo

I v běžných restauracích mívají skla od Ronyho Plesla. „Rozlišují se tři základní typy automatického skla: foukaná, pevně foukaná a lisovaná,“ říká designer a popisuje, že někteří zákazníci po něm chtějí sklenici bytelnou, aby co možná nejlépe uchovala chlad, jiní zas touží po skle lehkém. Záleží na módě i zvyklosti trhu, kam sklo odchází.

Ateliér Ronyho Plesla

Když výrobce nápojů připravuje nové sklo, vypíše soutěž. Práce na přípravě trvají zpravidla zhruba rok. Cizelují se návrhy i technické výkresy pro formy ve sklárnách. Rony Plesl pracoval pro plzeňský i budějovický pivovar. Oba pak za sklo navržené Rony Pleslem získaly ocenění.

autor: pek