Do Vrbětic se má vrátit výroba granátů. Starostové okolních obcí chtějí záruky, že bude provoz bezpečný

12. leden 2023 12:00

Granáty pro českou armádu se budou vyrábět v muničním areálu Vrbětice na Zlínsku. Některým starostům z okolí se to nelíbí.

Záměr vyrábět granáty v muničním areálu Vrbětice na Zlínsku se nelíbí starostům okolních obcí. Vadí jim, že se o zakázce dozvěděli až z médií. Munice pro českou armádu se bude kompletovat v objektech státního Vojenského technického ústavu. Společnost Colt CZ Defence Solutions by měla do roku 2027 dodat granáty za více než 400 milionů korun.

Vše o dění ve Vrběticích od výbuchů přes šokující odhalení po dnešní dny najdete ZDE.

K záměru vyrábět ve Vrběticích granáty se vyjádřil i hejtman Zlínského kraje Radim Holiš:

Prohlášení hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše k výrobě munice ve Vrběticích

Hejtman ani Rada Zlínského kraje doposud nebyli oficiální cestou informováni o zahájení výroby granátů v areálu ve Vlachovicích-Vrběticích. Vzhledem k příslibu tehdejších vládních činitelů, že v tomto areálu  výroba ani skladování munice a výbušných systémů nebude obnovena, budu oficiálním dopisem kontaktovat ministryni obrany Janu Černochovou a žádat o bližší informace.

Ze strany Ministerstva obrany ČR budu požadovat garanci, že obyvatelé Zlínského kraje jsou v bezpečí a jakákoliv výroba v této lokalitě bude podléhat přísné kontrole, splňovat veškeré předpisy a mít nutná oprávnění.

Událost z roku 2014, kdy v areálu ve Vlachovicích-Vrběticích došlo k explozi dvou muničních skladů, měla totiž zásadní dopad na chod dotčených obcí a místní obyvatele. Proto bych velmi ocenil, kdyby Ministerstvo obrany ČR ctilo dohodu, byť uzavřenou našimi předchůdci, a o dalších aktivitách v areálu místní samosprávu informovalo. 

Výroba granátů by měla podle mediálního prohlášení Ministerstva obrany ČR probíhat v rámci stávajících výrobních kapacit a v objektech, které byly zkolaudovány pro muniční výrobu v roce 2021 s tím, že u nich došlo ke snížení kategorizace zajišťující nižší stupeň nebezpečí. Účastníkem tohoto kolaudačního řízení byl tehdy Zlínský kraj. V jeho kompetenci ovšem není povolení výroby. Areál je ve vlastnictví státu, právem hospodařit disponuje Vojenský technický ústav (VTÚ) založený Ministerstvem obrany ČR. Areál je nyní využívám z větší části Vojenskými lesy a statky a z menší části VTÚ.

Radim Holiš, hejtman Zlínského kraje

12. 1. 2023

Spustit audio

Související