Do klatovské ZŠ v Tolstého ul. nenastoupily dvě děti. Rodiče s opatřeními nesouhlasí

13. duben 2021 10:20, aktualizováno

Děti z 1. stupně se od pondělí v prezenční výuce začaly střídat. Podmínkou je dvakrát týdně negativní test. V klatovské základní škole v Tolstého ulici se na výuce sešla polovina prvního stupně, tedy sedm tříd, a první testování zvládli všichni bez problémů.

Předtím, než začne výuka, si musí děti z prvního stupně, kterým v pondělí začala rotační výuka, udělat dvakrát do týdne test na koronavirus. Prázdné třídy druhého stupně v klatovské základní škole v Tolstého ulici jsou vyhrazeny pro testování dětí. Některým dětem pomáhali s testem jejich rodiče, jiní žáci se testovali sami pod dohledem učitelů. Pedagogové zaslali žákům instruktážní video, podle kterého si děti testy provádí.

„Dětí přišla polovina z prvního stupně, to znamená že by to mělo být kolem 190 žáků, samozřejmě to záleží na obyčejné nemocnosti,“ uvedl ředitel školy Vítězslav Šklebený. Při vstupu do školy posílal žáky zástupce ředitele na testovací stanoviště. Před osmou hodinou se ve vestibulu školy tvořila menší fronta, ale v 8:10 byli všichni žáci otestovaní a výuka mohla začít.

Zhruba šest rodičů přineslo dětem testy vlastní. „Pro školu to přináší jedno malé negativum, musíme si poznamenat, co to je za test a musíme vykázat i tento speciální test,“ doplnil Vítězslav Šklebený. Všechny testy dětí a učitelů byly negativní. Do školy v pondělí dvě děti nepřišly kvůli tomu, že jejich rodiče nesouhlasí s nařízenými opatřeními.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio