Do dvou let, nebo vůbec. Když se zákon o sociálním bydlení neschválí brzy, nestihne se, varuje platforma

19. únor 2022

Česko nemá ani po letech samostatný zákon, který by řešil sociální bydlení, ačkoliv jeho přijetí měli v programových prohlášeních už nejméně dvě vlády. Nejvyšší kontrolní úřad v únoru upozornil, že ministerstvo pro místní rozvoj vybuduje do roku 2023 za evropské peníze jen polovinu z plánovaných pěti tisíc bytů. Ministr Ivan Bartoš (Piráti) to vysvětluje špatně nastavenými podmínkami výzvy.

„Nemůžete jít do programu, kde jste zastropováni tvrdým parametrem výzvy, kolik může být následně cena za metr čtvereční. Za dva roky později byste to třeba museli dotovat z městských prostředků. Nové programy, které budeme vypisovat, musí být nastaveny tak, aby to bylo dynamické,“ míní Bartoš.

Nemůžete jít do programu, kde jste zastropováni tvrdým parametrem výzvy, kolik může být následně cena za metr čtvereční.
Ivan Bartoš (Piráti)

Kontroloři vládě vytkli i absenci zákona o sociálním bydlení, podle Bartoše se tomu ministerstvo začne věnovat příští rok. Podle Martina Šimáčka z Centra sociálních služeb Praha je to pozdě. 

Čtěte také

„Problém s dostupností bydlení začíná mít i střední třída, a to nejen s ohledem na zdražující energie. Právě proto nyní máme být mnohem lépe připraveni na podporu i těch, u kterých bychom to před lety nečekali. A pak jsou tu ti zranitelní, senioři, samoživitelé a lidé v sociálním vyloučení,“ upozorňuje. 

V bytové nouzi je dnes okolo deseti tisíc domácností, to už se nedá řešit jen sociálními dávkami, zdůrazňuje Šimáček.

Ze zkušenosti víme, že pokud se zákon o sociálním bydlení neschválí v první půlce volebního období, tak už k tomu nedojde.
Vít Lesák z Platformy pro sociální bydlení

Tématu se dlouhodobě věnuje Platforma pro sociální bydlení. 

Čtěte také

„Máme dvacet měst, které tvoří dohromady polovinu bytové nouze v Česku. Přitom investiční dotace mohou čerpat kdekoliv, třeba i ve středních Čechách, kde skoro nikdo v bytové nouzi. Odbor bytové politiky dlouhodobě nepřipravuje cílené dotace, není tam žádná motivace, žádná snaha, aby se čerpalo lépe,“ kritizuje Vít Lesák z platformy.

Zákon o sociálním bydlení by se měl připravovat co nejdříve, vzkazuje ministerstvu. „Ze zkušenosti z posledních čtyř volebních období víme, že pokud se to neschválí v první půlce období, tak už k tomu nedojde. Rychlost je zásadní,“ zdůrazňuje.

Co je to sociální byt a jak dlouho v něm lidé mohou pobývat? Proč se reklama na sociální bydlení objevila jako product placement v televizním seriálu? Poslechněte si celé Zaostřeno Terezy Čapkové.

Spustit audio