Do Českého ráje se vrátil bobr evropský. Pro říční krajiny prospěšný hlodavec může i škodit

23. duben 2024 15:13

Až třicetikilogramový hlodavec, který velmi aktivně pracuje na vodních příkopech, to je bobr evropský. Jeho výskyt v Českém ráji potvrdili odborníci ze Správy Chráněné krajinné oblasti.

Bobra evropského na našem území lidé vyhubili na přelomu 18. a 19. století. Od konce 20. století se ale vrací migrací z Rakouska, Bavorska a Saska. A teď na něj po dlouhé době můžou narazit lidé v Českém ráji, a to zejména v okolí rybníku Žabakor.

Bobři se vyskytují zpravidla v okolí řek a do Českého ráje přišli z Polabí, kde je bobrů za poslední dekády nejvíc, jak Českému rozhlasu potvrdil zoolog z Agentury ochrany přírody a krajiny Václav Luka.

V Českém ráji je zatím jen několik jedinců. Václav Luka uvedl, že mu jeho kolegové zoologové potvrdili, že se bobr vyskytuje také v Jizerských horách, kam dorazil z česko-polského pohraničí, i na Liberecku, kam se dostal po řece Ploučnici nebo Smědé.

Bobr je velmi prospěšný svou vodohospodářskou prací. Obnovuje mokřadní společenstva v okolí vodních toků. Tím, že staví hráze, daří se mu vodu v krajině udržet. To je jedna z věcí, na které téměř všechny správy chráněných oblastí intenzivně pracují, protože je podobných nádrží nedostatek a je poměrně nákladné je vybudovat. Na mokřady jsou také navázané různé druhy rostlin a živočichů.

Je ale také pravda, že bobr může i významně uškodit například tím, že okouše stromy, které pak můžou samovolně spadnout. Kromě toho bobrovi nezáleží na tom, jestli vypustí malou tůňku, která nikomu nepatří, nebo rybník, který má nějaký hospodář pro své účely. V tomto smyslu může někomu způsobit poměrně velké problémy.

Podle zoologů je potřeba, aby se lidé naučili znovu s bobrem v přírodě žít.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související