Do Česka zamíří obraz vyhlazení Lidic. V 50. letech ho zastavily dohady o zaplacení cesty z Londýna

16. květen 2017

Lidický památník získá darem obraz britského malíře Stana Younga, který dlouhá léta visel v rodinném domě v Londýně. Plátno měly Lidice dostat už koncem padesátých let, předání ale zhatil spor o zaplacení nákladů na dopravu.

Lezení po žebříku a manipulace se starými obrazy nepatří ke každodenním povinnostem českých diplomatů. A přesto se právě taková scénka odehrála minulý pátek v jednom nenápadném domku v severním Londýně. Jeho majitelé se rozhodli českému státu darovat obraz, který zachycuje vyhlazení Lidic. Plátno měly Lidice získat už koncem padesátých let, ale kvůli neshodám ohledně zaplacení dopravy se olejomalba do komunistického Československa nikdy nedostala.

„Moji rodiče napřed od umělce koupili skicu obrazu. Měla bych připomenout, že můj otec byl německý uprchlík. Osud Lidic se ho hodně dotýkal. Pokud máme správné informace, tak Stan Young dostal zakázku, aby obraz namaloval, ale pak se s městem Lidice nepohodl ohledně toho, kdo by měl zaplatit dopravu malby do Československa. Obraz tak zůstal v Británii," vrací se k dění na konci 50. let za souhlasného přikyvování své brzy 95leté maminky Nettie Anna Löwensteinová.

Nettie a Anna Löwensteinovy

Ta se na skicu kdysi dívala dětskýma očima a nějakou dobu nechápala, jakou lidskou tragédii vlastně obraz zachycuje. Její tatínek Heinz Bernhard byl ředitelem známého londýnského levicového divadla Unite a ke komunistickému malíři Stanu Youngovi měl ideově blízko.

„Malíř věděl, že moji rodiče už mají skicu k lidickému obrazu a vlastní i jeho další plátno, a tak se jich po čase zeptal, jestli by nechtěli i samotnou lidickou olejomalbu. Upřímně řečeno, taky měli dost místa na zdi nahoře v mezipatře. Byl to tedy dar, a tak mi přišlo vhodné, abychom obraz městu Lidice rovněž darovali. Byla to moje iniciativa, ale ještě jsem se raději zeptala maminky a svých dvou bratrů. Všem to přišlo jako skvělý nápad."

Obraz se silně zkrouceným rámem, ale bez viditelného poškození samotného plátna, teď bude v péči restaurátorské dílny v Brně. Během září by se měl předat do sbírek Lidického památníku. Anna Löwensteinová by měla být u toho.

Nettie a Anna Löwensteinovy si spolu s pracovníky ambasády prohlížejí obraz
autoři: Jiří Hošek , iROZHLAS.cz
Spustit audio