Dneska by neprošlo, jak se učívalo dřív, říká učitel uherskohradišťského gymnázia Drahomír Hlaváč

17. leden 2022

Improvizace je většinou spojena hlavně s umělci, u kterých se předpokládá, že umí vybruslit z jakékoliv nečekané situace. Zvláště v dnešní době, kdy není nic jisté, se museli naučit improvizovat i mnozí jiní, například učitelé. Jeden z nich přijal pozvání do pořadu Jožky Kubáníka. Hostem byl Drahomír Hlaváč, který učí dějepis na uherskohradišťském gymnáziu.

Původně chtěl být právníkem, ale nakonec se stal učitelem. Je za to rád a dodává: „Učím zeměpis a dějepis, jsou to asi ty dva nejkrásnější předměty a nádherné povolání.“ Sám sebe vnímá jako velmi vstřícného učitele, rákoska a přísnost už dávno není na místě. „Dneska by neprošlo, to, jak se učívalo dřív. Snažím se víc diskutovat a spoléhat na to, že studenti ví, proč ve škole jsou. Mám to štěstí, že učím na gymnáziu a ti studenti jsou tam dobrovolně,“ dodává Drahomír Hlaváč. Ke studentům přistupuje jako k pracovním partnerům.

Online výuka rozšířila možnost učitelů improvizovat. „Musím to vymyslet tak, aby hodina dávala smysl. Domlouvám se se studenty, něco mám nachystáno bokem, třeba nějakou hru,“ začíná Drahomír Hlaváč a jedním dechem komentuje hlavní nevýhody online výuky: „Chybí interakce, to jsme poznali asi všichni. Při otázkách je ticho, a hlavně nevidím na studenty. Patřím ke kantorům, kteří reagují na to, jak se studenti dívají, reagují a fungují.“ S úsměvem dodává, že si s kolegy zažili představu, že se za monitorem všichni studenti usmívají a dávají pozor.

Pandemie koronaviru jednoznačně ovlivnila chod školy a výuky. „Pokud se stane, že někdo chybí déle, musím to zohlednit v hodnocení,“ říká Drahomír Hlaváč. Z jeho zkušeností některým studentům distanční výuka vyhovovala. Sám se vlivem pandemie naučil pružněji reagovat nejen ve škole: „Když se něco pokazí, hned přemýšlím, jak vymyslet něco nového. Nehroutím se, když mi nevychází plán,“ dodává. Improvizuje například i při hraní, je totiž členem cimbálové muziky Cifra.

Co Drahomíra Hlaváče nejvíce mrzí na distanční výuce? Jak improvizuje v osobním životě a muzice? A jak to má s trémou? To vše a mnohem více se dozvíte v záznamu rozhovoru.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související