Dnes to mají mladí zpěváci o hodně těžší, tvrdí zpěvačka Laiferová

22. duben 2014

Zpívá už 50 let. Kolem ní se toho hodně změnilo, ale ona nespílá. Zpívá dál. Proč podle ní není novým talentům do zpěvu?

Zpěvačka Marcela Leiferová se pustila do porovnání poměrů tehdy a dnes. Na Slovensku se noví zpěváci většinou rodili z každoroční pěvecké soutěže. Především jim ale vstříc vycházel rozhlas a televize.

„Rozhlas nahrával pořád nové písničky a i v televizi bylo mnoho hudebních programů. Tam jsme se mohli ukázat,“ říká.

Dnes se mladí zpěváci snaží dostat do světa pomocí soutěžních pořadů typu X-faktor nebo Hlas. „Tam se pár týdnů ukazují na obrazovkách a zlepšují se, ale to pro zpěváka nestačí,“ myslí si Laiferová.

Čtěte také

Mladí lidé mají podle úspěšné zpěvačky až moc velké naděje, že se stanou zpěváky. Potom ale obvykle přijde strmý pád. „Není to jenom o hlase. Zpěvák musí vědět, co chce dělat a s kým točit. My jsme tehdy museli více promýšlet.“

Z televize prý sama nepozná, kdo na hudební scéně uspěje a kdo ne. „Nejde ale jen o to být hvězdou, nosit hezké šaty a nechávat se fotit do časopisů. Za úspěchem se skrývá dřina a pokora. A taky to chce notnou dávku inteligence,“ říká.

Zpěváci by potřebovali zkušeného producenta
Dřív se víc měnily autorské týmy a tím se také podporovala původní tvorba. „Není dobré, když si každý píše muziku pro sebe,“ komentuje slovenská zpěvačka.

Marcela Laiferová a Marie Retková

Česko-slovenský trh je podle ní pořád velmi malý. Mladí zpěváci naopak mají více možností nahrávání hudby v cizině.

Zpěvačka ověnčená cenami
Slovenská zpěvačka získala v roce 1970 ocenění Zlatá Bratislavská lyra za píseň Slová. Laiferové bylo tehdy 24 let a právě prožívala těžké období. „Tehdy mi zemřel manžel a mně se zhroutil svět. Nechtěla jsem zpívat, ale přesvědčil mě dopis od Karla Vlacha,“ přiznává.

„Tato píseň je smutná, ale je v ní hodně naděje,“ říká Laiferová o skladbě, která byl úspěšná i za hranicemi.

Jak dopadla zpěvaččina kariéra v medicíně? Jak vydala první desku? Jaký má vztah s fanoušky? Více si poslechněte ze záznamu v iRadiu.

autoři: Marie Retková , jra
Spustit audio