Divoký svět jazzu a přirozená krása vážek. Dvě životní témata fotografa Patricka Marka

25. leden 2017

Patrick Marek - jeden z nejrespektovanějších českých fotografů specializujících se na svět velkých pódií, jazzu a vážek. Na první pohled by se zdálo, že tyto oblasti nejdou dohromady.

Ale jako Jakyll a Hyde - dvě osobnosti v jedné - přes den stojící ponořen do zátočin a bažin, čekající na záběr vážky a večery trávící ve světle reflektorů, tak v sobě snoubí Patrick Marek tichou nostalgii k řádu přírody a fascinaci z expresivity jazzu.

Oba tyto světy zachycuje od konce 90. let.

Hodiny trpělivě přešlapuje pod pódiem a čeká na tu správnou chvíli, kdy může zachytit umělce jinak, než je to běžné. Stejně tak dokázal čekat hodiny bez hnutí v rašeliništích a pralesích a přitom obdivovat křehkost a suverenitu vážek.


Fotografie není jen zachycením prchavého okamžiku, musí mít i svůj výtvarný rozměr.Patrick Marek, fotograf

Vypracoval se na předního českého jazzového fotografa, jehož záběry jsou přebírány i zahraničními časopisy a servery - titulní strana amerického Bass Playeru (Avishai Cohen), fotografie v Jazz Japan, Modern Drummer.

Spolupracuje s festivaly v Turecku, Polsku a Rumunsku - a samozřejmě ho vyhledávají pořadatelé prestižních českých přehlídek.

Vystavuje na většině českých jazzových festivalech ale i v galeriích jako je např. Lucerna Praha, Zámek Skrýšov Karla Rodena atd.

Patrick Marek: New York

Je zakladatelem prestižní světové soutěže Jazz World Photo, jež je pod křídly UNESCO a Thelonious Monk Institute of Jazz.

Jeho snímek švýcarského saxofonisty Luciana Dubuise se stal fotografií roku na 20. ročníku jazzových „oscarů“. Prestižní cenu Jazz Journalists Award v New Yorku každoročně uděluje americká Asociace jazzových novinářů. Marek zachytil muzikanta na jedné noze a zkrouceného v nepřirozené poloze v Divadle Drak na hradeckém festivalu Jazz Goes To Town.

Fotograf Patrick Marek a jeho vítězná fotografie

Focení vážek se začal věnovat od roku 1993, kdy to ještě nebyla módní záležitost.

Se svými záběry navštívil řadu zemí jako Nový Zéland, Fiji, Kuba, Turecko, Řecko, Polsko, Kostarika atd. Publikuje v polských, slovenských a českých knihách o vážkách, včetně Atlasu vážek ČR.

Jeho fotografie vážky získala čtvrté místo v soutěži časopisu National Geographic.

Poslechněte si pořad Návštěva s fotografem Patrickem Markem. Příjemný poslech vám přeje redaktorka Eva Boudová.

Fotograf Patrick Marek
autor: ebo
Spustit audio