Dívka pokračuje z české ubytovny ve studiu ukrajinské školy, její matka dál učí děti ve své zemi

23. březen 2022 14:34

Před válkou na Ukrajině už od začátku ruské invaze utekly přes tři miliony lidí. Řada z nich přitom věří, že se do své rodné země brzy vrátí. Dospělí se snaží plnit své pracovní závazky, děti pokračují ve studiu na ukrajinských školách.

Turistická ubytovna v Teplicích nad Metují. Malý pokoj, kam se sotva vejdou dvě postele, skříň a maličký stůl. U něj sedí devítiletá Anna, s pomocí mobilu právě absolvuje online hodinu matematiky.

Čtěte také

Pozorně poslouchá slova své učitelky i odpovědi spolužáků. Přitom si dělá poznámky do sešitu.

Její učitelka i někteří spolužáci jsou stále na Ukrajině, další se, stejně jako Anna, připojují z různých koutů Evropy.

Krátce před polednem vyučování končí a malé dívce se v očích objevují slzy. Ve třídě je šestadvacet dětí a Anička se tentokrát vůbec nedostala ke slovu. Ty, se kterými byla ještě před pár týdny v každodenním přímém kontaktu, tak pouze slyšela.

Příběh ukrajinské učitelky a její dcery, které našly dočasné zázemí na turistické ubytovně v Česku

Jediným jejím přáním je tak teď to, aby se co nejdřív mohla vrátit domů.

Zatím ale v malém pokoji ubytovny žije se svoji maminkou Olenou. Ta je učitelka a ve své rodné zemi má stále platnou smlouvu. Se svými žáky proto měla mít také online výuku, tu dnes ale vedení ukrajinské školy na poslední chvíli kvůli náletům zrušilo.

Čtěte také

Olena mi tak alespoň ukazuje poznámkový blok s několika hustě popsanými stránkami. Říká, že to je její příprava na hodiny. Na základě poznámek pošle svým žákům úkoly na příště.

Do našeho povídání zvoní telefon. Volá téměř devadesátiletá příbuzná Oleny a její dcerky. Z Ukrajiny odjet odmítla, o své nejbližší má ale obavy. Možná i proto, že na vlastní kůži zažila druhou světovou válku.
„Babičko, neboj se. Máme se tady dobře.“
Olena ji tak musí ubezpečit, že jsou s dcerkou v teple a mají co jíst.
Momentálně se obě snaží žít tak, jako kdyby se na Ukrajinu měly brzy vrátit. Jak to bude ve skutečnosti, ale nikdo neví.

Spustit audio

Související