Divadlo v Táboře má raritní dvojjeviště. Stál na něm i Iluzionista Edward Norton

12. červen 2016

Středoevropskou raritou je Divadlo Oskara Nedbala v Táboře. Má jediné jeviště, respektive jediné dvojjeviště se dvěma pravoúhle připojenými hledišti. Menší zdobený sál se objevoval v oblíbeném zábavném pořadu Možná přijde i kouzelník, v budově vznikly také záběry pro hollywoodský film Iluzionista.

Divadlo bylo postaveno roku 1887, ale už ze starší doby je s místními divadelníky spojena zajímavá historka. „Ochotníci si chtěli si postavit divadlo, požádali o státní dotaci, ale tu nedostali. Tak požádali o dotaci na sýpku a byli úspěšní. Postavili tedy sýpku, ale udělali to fikaně - v přízemí byl divadelní sál, v prvním patře sýpka,“ vypráví ředitel táborského divadla Karel Daňhel.

Originální nápad měl ale nedostatky. „Diváci si stěžovali, že jim škvírami mezi stropními trámy padá na hlavu obilí. Dokonce to došlo tak daleko, že se magistrát začal zlobit a zakázal divadlo na místě hrát,“ doplňuje.

Ochotnické hnutí v Táboře bylo však natolik silné, že si prosadilo postavení nového divadla. To se stavělo v letech 1886 a 1887. „Architekt připravil projekt, který se nápadně podobal Národnímu divadlu. Dokonce nad portálem bylo napsáno Tábor sobě. Od té doby se říká, že táborské divadlo je kopií Národního,“ popisuje Karel Daňhel.

Zcela raritní je ale nynější interiér s jevištěm, ke kterému jsou připojena dvě hlediště. Zákulisí má geniální systém, díky němuž může jedno hlediště tvořit zázemí pro hlediště druhé. Vše je navzájem oddělitelné soustavou závěsů a opon.

Tato unikátní úprava vnitřních prostor pochází z roku 1965. „Tehdy měl být původní malý sál zvětšen. Pověřený architekt Drozda ale prohlásil, že to vůbec nejde, a navrhl, aby byly vykoupeny sousední domy, jejich dvory překryty a aby se ve dvorech vybudoval nový velký sál. Tak vzniklo divadlo s jedním jevištěm, ale dvěma sály - původní sál je v historické budově a nový právě v té přestavbě vykoupených domů,“ vysvětluje Karel Daňhel.

O tom, jak je toto dvojsálí oblíbené u herců, svědčí i zápisy v knize hostů. „Když se řekne Divadlo Tábor a jeho diváci, vybaví se nám rarita: malé a velké divadlo pod jednou střechou. Malé je pro nás jako stvořené, ale vždycky hrajeme v tom druhém a skrz malou scénu chodíme jen na limonádu. Táborští nám sice vždy na velké scéně dají na bolest náplast, neboť se ve velkém sále smějí ve velkém, ale přesto: Pusťte nás někdy na malou,“ napsali Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak.

Divadlo Oskara Nedbala v Táboře

V táborském divadle se natáčel seriál zábavných pořadů Možná přijde i kouzelník a také tu vznikly záběry pro film Iluzionista z roku 2006, v němž hlavní roli ztvárnil Edward Norton.

Karel Daňhel ale s úsměvem přiznává, že z natáčení málem sešlo. „Já jsem se totiž urazil. Když jsem se americké delegace ptal, proč si vybrali zrovna Tábor z tolika různých divadel, řekli, že potřebovali nějaké omšelé předměstské. Na to jsem odpověděl, že naše divadlo tedy omšelé není a ať jedou hledat jinam. Oni se hned začali omlouvat a já to samozřejmě také nemyslel tak vážně, takže jsme se nakonec domluvili,“ vypráví.

V mnohých scénách ale táborské divadlo jeho ředitel málem ani nepoznal. „Zároveň se totiž točilo v divadle na Vinohradech, takže když hrdina šel z jeviště do zákulisí, tak už nebyl v Táboře, ale na Vinohradech. To jsou ty filmové iluze. Navíc bylo naše divadlo také velmi upraveno, například se vyměňovala křesla za lavice a mnohé známé věci zakryly dekorace,“ doplňuje.

Spustit audio