Divadelní režisér David Drábek žije v Dobřichovicích. Milovanému místu říká poberounské Toskánsko

18. prosinec 2020

Současný úspěšný dramatik a stálý režisér Městských divadel pražských David Drábek se před pár lety přestěhoval do Dobřichovic na Praze-západ. Vždycky chtěl totiž bydlet blízko řeky Berounky. Teď ji má od svého domu jen pár metrů a potvrzuje, že v létě tam bývá neuvěřitelné horko. Nejteplejšímu místu v republice přezdívá poberounské Toskánsko.

Dobřichovice platí už dlouhá léta za oblast, kde bývá v naší zemi nejtepleji. 20. srpna 2012 tam byl dokonce naměřen absolutní teplotní rekord, a sice 40,4 stupně Celsia. „Já na své terase orientované na jih naměřím v létě na plném slunci běžně 50 stupňů,“ říká David Drábek. A čím to je? „My jsme v údolí, kde je vápencové podloží. Údajně máme díky tomu podobné podnebí jako je v Toskánsku.“

Jinak se mu ale v Dobřichovicích moc dobře žije. „Na to, jak je to malá obec, se tam děje spousta věcí: jezdí tam slavní divadelníci, koná se tam Food Festival, pak také Festival vína na zámku. Je to zkrátka místo, kde se žije radostně. A to je stimul, který se nedá ničím jiným nahradit,“ vysvětluje režisér.

Pavel Vítek a David Drábek

On sám miluje Berounku a velice rád se podél ní vydává směrem na Černošice-Mokropsy k červenému mostu. „Tam se celá ta chatová oblast jménem Skaliska odráží v řece. Spousta lidí tam jezdí kempovat. A buď tam rybaří, nebo tam zůstanou jen tak přes víkend,“ popisuje David Drábek.

Krásná je ale podle jeho slov i cesta podle Berounky na opačnou stranu, do Řevnic, která je zároveň cyklostezkou. „A kdo nemá kolo, ten může jet vlakem do Srbska, tam vystoupit a jít kolem řeky podél skal až do Berouna. To je nádherná cesta. A pak je tam samozřejmě Karlštejn a Lom Velká Amerika. Sice se to nesmí, ale já se musím přiznat, že jsem tam párkrát slezl a vykoupal se,“ říká dramatik.

A pak má kousek od Dobřichovic ještě jedno oblíbené místo. „Kostel se hřbitovem v Karlíku. Ten je jednak neuvěřitelně fotogenický, ale zároveň je to silně duchovní místo, a to nejen pro věřící, ale i pro všechny podobně založené lidi,“ popisuje David Drábek.

Jak svůj dům v Dobřichovicích objevil, jak zvládá život v záplavové oblasti a kde ve svém domě nejraději pracuje, to všechno se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio