Diváci uvidí na Štědrý večer pohádku, jakou ještě nikdy neviděli, láká režisér Karel Janák

24. prosinec 2021

„V televizi pohádku Jak si nevzít princeznu posuzovali, schvalovali a mám vesměs pozitivní reakce. Ale uvidíme, co lidi,“ krčí rameny filmař. Všechny díly Blízkých setkání najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas

„Vždycky jsem hrozně napnutý. Strávím na tom spoustu času, dělám to pro lidi a tak mě samozřejmě zajímá, jak to vezmou. Tím spíš, že je to tak jedinečný projekt, kterým vyplníte mnoha lidem Štědrý večer a je to podobné, jako by jim člověk přinesl ozdobený vánoční stromek nebo usmažil kapra. Ovlivníte zkrátka lidem Vánoce a ta představa je svazující. Jsem napjatý, jak to dopadne,“ přiznává.

Pohádka tak trochu naruby

O čem pohádka vypráví? „Diváci uvidí pohádku, jakou ještě nikdy neviděli. Nejsou to ale žádné experimenty. Princi sudičky předpoví, že si vezme princeznu ze sousedního království. Ale ti dva, kteří se cítí do něčeho tlačeni, začnou hledat způsob, jak tomu zabránit. Je to pohádka, jak má být, jen má originální téma,“ prozrazuje v Blízkých setkáních režisér Karel Janák.

Musí být herectví v pohádkách stylizované? Kdo v té letošní hraje? Kde se všude se natáčelo a za jakých podmínek?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.