Diskutovat něco, nebo o něčem?

9. červen 2014

Jak vyslovovat slovo diskuse a s jakou vazbou se pojí?

Otázka:
Dobrý den, několik desetiletí se diskutovalo „o něčem“. S příchodem polistopadové politické reprezentace se náhle začal objevovat tvar „diskutovat to“.

Dokonce už jsem několikrát spatřil v tištěných médiích výraz „diskuze“. Vzpomínám si, že nám bylo zdůrazňováno, že by se mělo zřetelně vyslovovat to „s“ na konci. Nebýval jsem špatný češtinář, tyto zmíněné věci nějak nechápu.

Se srdečným pozdravem
František B., Humpolec


Odpověď:
Vazba diskutovat něco, tedy spojení s nepředložkovým 4. pádem, se v češtině vyskytovalo již dříve, nepřišlo až po roce 1989. Tato vazba je zachycena už v Příručním slovníku jazyka českého, který vycházel v letech 1937 až 1957. V současné češtině se používá zejména v politickém a obchodním prostředí. Vazba diskutovat něco však není rozšířena natolik, aby závažně ohrožovala pozici vazby diskutovat o něčem.

Slovo diskuse lze podle současných Pravidel českého pravopisu psát diskuse i diskuze a v souladu s tím může toto slovo mít i dvojí výslovnost.

autor: Martin Prošek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.