Dioráma Svatba u Broučků bude v Plzni 10 let

18. únor 2021 13:30, aktualizováno

Unikátní výstavní exponát doputoval z dílen Západočeského muzea v Plzni, kde byl v péči restaurátorů, do Muzea loutek. Tam se chystá nová expozice Jiřího Trnky, kde ústřední výstavní exponát bude právě dioráma Svatba u Broučků.

„Doufáme, že celých těch deset let tady bude v pořádku a že ho uvidí tisíce návštěvníků“, říká vedoucí Muzea loutek v Plzni Markéta Formanová.

Dioráma Svatba u Broučků

V roce 1939 byla Světová výstava v New Yorku, pro kterou dílo Jiří Trnka vytvořil. Do New Yorku se ovšem nikdy nedostalo kvůli tehdejší politické situaci v Československu. Dílo bylo uloženo do Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, kde se později konala výstava Jiřího Trnky s názvem Malíř naděluje dětem a dílo bylo na ní vystaveno.

Dokonce se dioráma dostalo také do rodiště Jana Karafiáta autora knihy Broučci, do Jimramova, kde bylo až do loňského roku.

Nyní se dioráma nachází v Muzeu loutek, které patří pod Západočeské muzeum v Plzni a připravuje se na vystavení. Naposledy bylo k vidění v Plzni v roce 2012.

Dioráma Svatba u Broučků

24. února 2021 uplyne 109 let od narození plzeňského rodáka Jiřího Trnky.

Od konce února bude dioráma Svatba u Broučků součástí stálé expozice v Muzeu loutek v Plzni a jeho zpřístupnění veřejnosti závisí na epidemiologické situaci.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio