Díla Kupky a Toyen trhají aukční rekordy. A nezmění to asi ani válka, hodnotí galerista Lekeš

16. květen 2022

Světová finanční krize z let 2008 – 2009 odstartovala i krizi obchodu s uměním. Válka na Ukrajině by ale aukční trhy podobně zasáhnout neměla, tvrdí galerista Vladimír Lekeš. „Těžko to samozřejmě stoprocentně predikovat, ale na světovém uměleckém aukčním trhu i v privátních prodejích je nedostatek kvalitních uměleckých děl. Jakmile se některé top dílo objeví, znamená to zboření všech rekordů a vzbuzuje to obrovský zájem,“ dodává v pořadu Hovory.

Galerista prozrazuje, že se na světových aukcí objevují velice bohatí kupci z Asie, hlavně z Číny a Hongkongu. Neomezený přístup k financím mají i kupci z Kataru a dalších blízkovýchodních zemí.

František Kupka  Zdroj Vlastivědné muzeum v Dobrušce

„Dokonce jsou aukce přímo v Hongkongu, které vedle New Yorku patří k vůbec těm nejlepším na světě.“

Naopak „ze scény“ obchodu s uměním začal po brexitu ustupovat Londýn, do popředí zas nově vstupuje Mnichov. „Praha patří na čtvrté páté místo evropských velmocí,“ dodává.

Za celý loňský rok utratili sběratelé a investoři na tuzemských aukcích téměř 1,5 miliardy korun, což byl nejvyšší obrat novodobé historie našeho aukčního trhu. „Královnou“ byla malířka Toyen, „králem“ pak František Kupka.

Jeho obraz Koupání se v posledních sedmi letech objevil na trhu třikrát – v roce 2015 se prodal za 8 milionů, v roce 2017 za cca 16 milionů a loni za 20 milionů korun. „Kupka je spolu s Toyen nejvýznamnější malíř českého původu. Jejich ,oleje‘ se objevují velmi zřídka, takže je opravdu velice těžké se k nim dostat.“

„Investoři, kteří kupují umělecká díla za účelem zhodnocení svých vložených prostředků, tak tyto trendy samozřejmě sledují. V poslední době Toyen neuvěřitelně, proti posledním dvěma letům, vyskočila, dokonce bych řekl, že až trojnásobně.“

Jak se pozná „pravý Kupka“? Proč si lidé kupují umění a proč ho následně prodávají? A kteří současní umělci mají šanci stát se opravdu slavnými? Celý pořad Hovory Naděždy Hávové najdete v audiozáznamu.

autoři: Naděžda Hávová , lup
Spustit audio

Související