Díky upřímné kritice sklidila pohádková kniha Michaely Veteškové nebývalý úspěch

15. prosinec 2011

Čtvrteční vysílání magazínu „Je jaká je“ patřilo po 11:05 hodině spisovatelce a kolegyni z Českého rozhlasu Michaele Veteškové.

Všichni si pravděpodobně pamatujeme, jaké pohádky jsme mívali v oblibě. Např. v rodině moderátorky Evy Kvasničkové vyprávěl příběhy převážně tatínek, který prý fantazií nešetřil a vydával se na daleká dobrodružství do odlehlých koutů světa. Tak trochu podobně to vypadá i v rodině novinářky Michaely Veteškové, autorky úspěšné pohádkové knihy s názvem Jak maminka vylezla na strom. Obě ženy, jak moderátorku tak spisovatelku, spojuje jejich zaměstnání v Českém rozhlase a láska k fantastickým příběhům.

I běžné momenty mohou být výjimečné

Podle M. Veteškové může každý den vzniknout fascinující vyprávění: „Některé mé příběhy jsou přenesené z každodenní novinářské praxe. Sednu si k počítači, vytvořím osnovu a za týden se vrátím a text dokončím.“ Ovšem jak spisovatelka upřesnila, tvůrčí proces v jejím případě není zcela jednoduchá záležitost: „Všechno si ověřuji na dětech a manželovi, který mi nic neulehčuje. Obecně platí, že nejupřímnější jsou k vám blízcí a děti. Ty neumí lhát. Řeknou, kdy se jim pohádka libí a co by se mělo vylepšit. Jednu pohádku jsem dokonce přepisovala pětadvacetkrát!“ Autorka prý cítí potřebu psát především pro děti, které řídí průběh všech jejích příběhů.

Fantazie v novinářské praxi

Místo omluvenky za pozdní návrat ze zaměstnání si novinářka jako trest zvolila vyprávění pohádek. Možná za její barvitou fantazií stojí i divadelní minulost, díky které M. Vetešková „fantazíruje“ dodnes: „Bohužel jako žurnalistka si nemohu dovolit nechat se unášet představami tak často. Na druhou stranu, když točíte nějakou reportáž napadne vás, že by to bylo třeba i dobré téma pro pohádku.“ Kdo nečetl příběhy M. Veteškové, jen stěží si dokáže představit, jak takové přenesení současných reálií může vytvořit celistvý pohádkový svět: „Mnohé moje texty obsahují např. dějepisné údaje a zajímavosti ze všech možných oborů lidské činnosti. Já jsem jako dívka na gymnáziu např. zbožňovala dějepis, i když všechny děti to tak nemusí vnímat.“ Právě záliba v dějepisu je z autorčina díla hned na první pohled patrná. Čtenáři neuniknou faktické poznámky, které se k příběhu vztahují, ať už jde o místa nebo letopisné informace: „Občas se mi stávalo, že se moje dítě zeptalo na něco konkrétního a já mu nebyla schopná odpovědět. Nechtěla jsem dopustit, aby se další rodiče ocitli v obdobné situaci, takže vše mají lehce dostupné v rámci jedné publikace“.

Michaela Vetešková představuje svou novou knihu „Jak maminka vylezla na strom“

Nečekaný úspěch

Z původně plánovaných 2000 výtisků knihy Jak maminka vylezla na strom nalezlo své majitele neuvěřitelných 4000 kusů. Publikaci tak lze považovat za velice úspěšnou: „V prvé řadě jsem měla v plánu neudělat si ostudu a splnit přání své dceři. Ta si jednotlivé pohádky na listech papíru sešívala sešívačkou a prosila mě, jestli by nebylo možné z nich vytvořit knihu.“ Přání mladé Luisi Veteškové bylo nakonec vyslyšeno a publikace se dostala na pulty knižních obchodů: „Když jsem poprvé viděla svou knihu za výlohou, dohnalo mě to k slzám. Měla jsem chvíli před tím vstup na stanici Radiožurnál a náhodně jsem procházela obchody, kde byl shodou okolností jeden svazek vystaven. Až po nějaké chvíli mi všechno došlo a musela jsem mírnit příval emocí, abych vstup do rádia zvládla s klidným hlasem.“

Více si poslechněte v záznamu s moderátorkou Evou Kvasničkovou.

autor: Jan Sklenář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.