Děti se učí novinařinu a oživují vzpomínky broumovských pamětníků. Projekt Příběhy našich sousedů

19. březen 2018

V úterý 20. března 2018 se od 16 hodin v sále Dřevník broumovského kláštera uskuteční slavnostní prezentace projektu Příběhy našich sousedů, který dokumentární tvorbou přibližuje vzpomínky pamětníků z Broumovska. 

Do projektu se zapojilo sedm týmů žáků a studentů Gymnázia Broumov, ZŠ Teplice nad Metují, ZŠ Hradební Broumov, ZUŠ Police nad Metují a ZŠ Masarykova Broumov.

Čtěte takéPříběhy našich sousedů

Děti po dobu šesti měsíců natáčely vyprávění místních pamětníků, navštěvovaly archivy a dohledávaly materiály k příběhům. Ze shromážděných materiálů vytvořily krátká dokumentární díla, která budou představena a část z nich i odvysílána před odbornou porotou právě na úterní slavnostní prezentaci.

Porota pak vybere tři vítězné projekty. Prezentace je přístupná veřejnosti, vstup je zdarma.

Projekt Příběhy našich sousedů oživuje vzpomínky broumovských pamětníků

„Žáci se díky Příběhům našich sousedů setkali s pamětníky Janou Fiedlerovou nebo manželi Kosovými, kterým minulý režim a historické události vzaly svobodu i přátele. Miroslava Moravcová přiblížila dětem krutý osud sudetských Němců v Teplicích nad Metují. O životě Němců žijících v pohraničí vyprávěl pamětník Arnošt Obst. Alexandr Stejskal přiblížil dětem příběh své rodiny a tragédii sousední vesnice Českého Malína. Karel Pfeiffer vzpomínal na rozmach svého nejoblíbenějšího sportu - skoků na lyžích v poválečném Broumovsku a po celé republice. Zdeněk Streubel vzpomínal na své dětství a pedagogické působení, na situaci na škole po vstupu vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968," uvedla Pavla Semeráková, koordinátorka projektu z Maiwaldovy akademie Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov.

Celorepublikový projekt vznikl pod taktovkou neziskové organizace Post Bellum, která buduje Paměť národa - nejrozsáhlejší veřejnou pamětnickou sbírku v Evropě. Výsledné dokumenty bude možné zhlédnout na webu www.pribehynasichsousedu.cz

Za celou dobu trvání projektu, tedy od roku 2012, se zapojilo téměř tři tisíce žáků a studentů z tří set padesáti českých škol, kteří zdokumentovali celkem 570 pamětnických příběhů. Cílem nebylo zapojit jen elitní školy a nejnadanější žáky, ale naopak zpřístupnit touto formou moderní dějiny co nejširšímu okruhu čtrnáctiletých a patnáctiletých žáků a studentů.

Projekt Příběhy našich sousedů oživuje vzpomínky broumovských pamětníků
autoři: Milan Baják , jou
Spustit audio

Související