Děti s mentálním postižením chodí v Pardubicích do školy rády

20. únor 2020

Vzdělání pro děti s lehčím, středním i těžkým mentálním postižením nabízí v Pardubicích škola v ulici Do Nového. Žáci se tam učí také podle osnov běžné základní školy, jen v pro ně potřebném tempu. A návštěva školy je těší často víc než obyčejné školáky.

Struktura, stejně jako název školy, mohou být na první pohled pro neznalého možná trochu matoucí. Jmenuje se Speciální mateřská škola, základní škola a praktická škola Pardubice. A nabízí vlastně poměrně dost široký záběr vzdělání pro děti a studenty s některým z druhů mentálního postižení, kombinovaným postižením a především autismem.

Kromě učení tam mají velkou spoustu další oblíbených aktivit, třeba pěvecký sbor. Učení prokládají hrami a relaxací tak, aby to děti nejen zvládaly, ale aby je to také bavilo.

V tamní dvouleté praktické škola pak vzdělávají na úrovni střední školy studenty s těžšími druhy postižení. Učí je zvládnout jednak běžné věci praktického života a dokázat se prosadit na trhu práce. Do této školy se dostanou většinou děti ze základní školy speciální.

V ulici Do Nového mají také základní školu, která nabízí vzdělání dětem s lehčím mentálním postižením. Učí se tam podle učebních osnov běžné základní školy, jen v tempu pro ně vhodném. A předškoláci zase můžou navštěvovat přípravný stupeň základní školy, třeba ten, ve kterém se snaží vyrovnat lehce zpožděný vývoj dítěte tak, aby pak bylo schopno chodit do běžné základní školy.

Poslechněte si reportáž přímo ze školy.

autor: RUS
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.