Děti nám při představení pomáhají zachránit princeznu a přemoct draka, říká principálka Přibyslavských Pimprlat

13. březen 2014

V roce 1898 se v Přibyslavi rozhodli bratři Bechyňovi spolu se svým strýcem, uznávaným výrobcem loutek, že založí loutkoherecký soubor. Asi by je tehdy nenapadlo, že jejich potomci budou hrát pohádky pro děti i za více než sto let. Novodobá historie souboru se datuje od konce 80. let minulého století, kdy se k Pimprlatům přidala i jejich dnešní principálka Jolana Slámová.

O ochotnickém loutkoherectví mluví s nakažlivým nadšením, do Tandemu Terezy Stýblové přivezla i upovídaného Kašpárka.

„Můj dědeček byl herec, moje maminka i teta loutkoherci, sice amatérští, ale úplně zažraní amatéři, něco podobného jako já, protože bez toho by se to dělat nedalo. Naši partneři musí být ohromně tolerantní, protože hrajeme o víkendech, my si to užíváme, oni na nás čekají, moc jim za to děkujeme,“ vypráví přibyslavská loutkoherečka, kterou neustále vyrušuje upovídaný Kašpárek.

Velké K na začátku je na místě, protože je to skutečné jméno stěžejní loutky v souboru. K oporám postaviček patří ale samozřejmě také princezny, draci, vodníci, čerti.

„Zkoušeli jsme hrát i tzv. moderní pohádky, ale i dnešní děti milují klasiku. Princezna, drak a kašpárek v pohádce nesmí chybět. Hrajeme pro ty nejmenší diváky, a tak je musíme zaujmout. Snažíme se je vtáhnout do děje. A když nám děti napovídají, kde je schovaný drak, jak máme zachránit princeznu, je to ta největší odměna, víme, že to funguje. Kdo to nezažil, nepochopí,“ usmívá se principálka Jolana.

Drak ještě žije!

Vést loutky není nic lehkého, musíte se k tomu umět postavit, a taky musíte mít sílu v rukách.
„Jednou se stalo, že drak už měl být přemožený princem, ale loutkoherečka už byla asi unavená, takže drak neležel klidně, škubal provázky, a jedna holčička vykřikla: „Ještě žije! Ještě ho bodni!“, vzpomíná Jolana Slámová.

Přibyslavská Pimprlata už také vychovala své následovníky. Děti ochotníků z Přibyslavi dospěly a samy zakládají další soubory po celé Vysočině. Amatérští divadelníci v našem kraji před sebou mají skvělou budoucnost.

Spustit audio