Děti jsou dnes velmi ukřičené, říká foniatrička Dana Popelářová

17. říjen 2021

Co dělat, když se ráno probudíte a místo hlasu z vás jde jenom horký vzduch? Někdo si vykloktá vlažnou minerálkou, jiný polkne syrové vajíčko a další navštíví lékaře a nechá si poradit. Právě pro ty, kteří by volili poslední možnost, je tady foniatrička Dana Popelářová.

Hlasivky jsou párový svalový orgán a jeho fungování závisí na mnoha faktorech. „Je dobré o hlas pečovat už od malička. Děti jsou dnes velmi ukřičené, jak ve školkách, tak ve škole a je hodně dysfonií z tohoto přemáhání hlasu. Potom je to na rodičích a pedagogovi, aby si to uhlídali, aby se dětem na hlasivkách neudělali uzlíky, které se u dětí neoperují. Je akorát třeba je usměrnit, zakáže se jim na chvíli mluvit či sportovat,“ popisuje Dana Popelářová.

Problémy s hlasivkami se však netýkají jen dětí. První pomocí v případě ztráty hlasu je majoránkový či tymiánový čaj s medem a omezení mluvení. Jedním dechem ale Dana Popelářová dodává: „Nejlepší je se stavit na krčním nebo foniatrii, protože se tam do krku můžeme podívat a uvidíme, jestli je na hlasivkách otok, zánět od mandlí, hnisavá rýma či něco jiného, co dráždí sliznici v krku.“

Většině problémů s hlasem se dá předejít cvičením, či správným oblékáním. Pokud ale prevence selže, léčí se pak většinou tzv. zástřikem, což jsou zpravidla antibiotika a látky omezující otok hlasivek. „Všichni prskají, nikomu to nechutná, ale je to účinné,“ dodává Dana Popelářová s úsměvem.

Jak se o svůj hlas staral Karel Gott? Co je třeba udělat pro záchranu hlasu u herce? A jaký vliv má na hlasivky alkohol? Prozradí to foniatrička Dana Popelářová, která byla hostem Jožky Kubáníka.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související