Detektor patří do dobrých rukou. Archeolog David Vích o tom ví své

10. září 2020

David Vích se zajímá o detektorovou archeologii. Detektor kovů využívá při prospekcích terénu, samozřejmě archeologických výzkumech, ale také se snaží o spolupráci s amatérskými hledači pokladů.

David Vích jracuje jako archeolog Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě. Vystudoval Pedagogickou fakultu Univerzity Hradec Králové a stal se učitelem, působil na základní škole v Konici. Od konce 80. let se už ale jako neprofesionální archeolog věnoval terénním výzkumům na Litomyšlsku, Vysokomýtsku a později na Malé Hané. Hluboký zájem o archeologii vyústil v další studia, tentokrát na Filozofické fakultě UK v Praze.

David Vích při archeologickém výzkumu hradu Brandýs nad Orlicí

David Vích jako regionální archeolog pracuje na výzkumech a s nálezy mnoha období, od pravěku až po novověk. „Asi není možné každému období rozumět do hloubky, to není ani možné. Ale zase od toho existují další spolupracovníci, například s kolegou Jílkem z brněnské univerzity často konzultujeme nálezy doby římské,“ vysvětluje David Vích. „V regionální archeologii jde o to poznat význam nálezu, zachytit maximum informací, obrátit se případně na další odborníky a nález publikovat.“ 

Nálezy ze zaniklých komunikací vyprávějí příběhy

Spíše než na konkrétní období se David Vích snaží orientovat na určitý region. Velmi blízká je mu oblast Českomoravského pomezí a severní část Malé Hané, území okolo Jevíčka, Chornic a Křenova. V těchto místech studuje trasy a význam zaniklých komunikací.

Ozdoba kování římského vozu nebo skříňky z Boršova na Moravskotřebovsku.JPG

„Z archeologického hlediska je to mimořádně zajímavý a velmi důležitý region,“ dodává archeolog. „Touto oblastí procházely důležité obchodní cesty, využívané daleko dříve než ve středověku. Dodnes se nám tu zachovalo mnoho úvozových cest a nálezy, které z nich máme, svědčí o tom, že byly velmi frekventované.“

Například z nálezů úvozové cesty poblíž Křenova lze vyčíst mnohé. „Pohyb na středověkých cestách byl mimořádně nebezpečný. Na cestách se běžně setkáváme s nálezy, které souvisí s koněm, nacházíme zbytky podkov, postroje, ostruhy. Dále jsou to věci, které na cestě člověk potřeboval, ocílky na rozdělávání ohně, nože apod. Ale takovým specifikem mezi nálezy bylo velké množství zbraní. Ti lidé skutečně chodili po zuby ozbrojeni. Víme to i z písemných zpráv, ale zrovna v této konkrétní lokalitě to máme doloženo i archeologicky,“ říká David Vích.

Pozůstatek historické úvozové cesty u Křenova

David Vích pro amatérské hledače historických předmětů pořádá semináře, aby je naučil, jak správně postupovat a hlavně komunikovat s archeology. Detektorová archeologie Davida Vícha baví. Nejen optická prospekce, ale i detektor kovů mu pomohl například při objevení germánského pohřebiště z doby římské u Jevíčka v roce 2006.

V této lokalitě, kde později prováděla výzkumy královéhradecká univerzita, bylo odkryto několik desítek hrobů z doby římské a významná kolekce nálezů druhé poloviny 2. století po Kristu, z období tzv. Markomanských válek. Ostatně, před pár lety byla u Jevíčka potvrzena i existence pochodového vojenského tábora římských legií.  

David Vích se podílel na mnoha záchranných archeologických výzkumech, například v Cerekvici nad Loučnou (2006 - 2009), na hradě v Brandýs nad Orlicí (2013 - dosud) nebo na předhradí hradiště na Vraclavi. Je autorem řady odborných článků a publikací. 

autor: BRA
Spustit audio

Související