Desítky seniorů každý měsíc hledají kvůli domácímu násilí pomoc v ústeckém intervenčním centru

11. březen 2019 13:42

Kvůli domácímu násilí osloví pracovníky intervenčního centra Spirála v Ústí nad Labem měsíčně desítky seniorů. Nejčastěji si stěžují na psychický nátlak od členů rodiny. Mluví také o fyzickém násilí ze strany partnerů.

Policisté v Ústeckém kraji loni vykázali z domácnosti 8 seniorů starších 65 let. Mezi ohrožené domácím násilím patřilo podle policejních statistik 11 seniorů.

Pracovníci intervenčního centra si ale myslí, že ve skutečnosti je takových případů víc. Senioři o nich ale mlčí.

Podle odborníků dochází často k domácímu násilí přímo v domovech pro seniory, a to ze strany příbuzných. Stejnou zkušenost mají například v domově pro seniory v Litvínově – Janově.

„Výhradně to tipuji na psychické násilí ze strany rodinných příslušníků – osob nejbližších tomu klientovi. Bohužel,“ konstatuje ředitel domova pro seniory Vladimír Vopelka. Podle něj jde často o psychický nátlak s cílem získat peníze.

Existují podle něj také případy, kdy příbuzní připraví své rodiče nebo prarodiče o střechu nad hlavou. I to se podle něj dá považovat za formu domácího násilí.

Obětí domácího násilí mezi seniory je pravděpodobně mnohem víc

Domácím násilím páchaným na seniorech se mimo jiné zabývá Intervenční centrum Spirála v Ústí nad Labem. Seniorům poskytuje i pomoc.

„Zhruba 10 % případů, s kterými pracujeme, se týká seniorů. Zpravidla se jedná o násilí, které je pácháno ze strany dětí, vnuků. Nebo samozřejmě mluvíme i o partnerském násilí,“ popisuje vedoucí centra Martina Vojtíšková.

Pachateli domácího násilí ale mohou podle ní být i zaměstnanci domovů pro seniory.

Intervenční centrum osloví měsíčně až 80 seniorů. Skutečný počet případů je ale podle Martiny Vojtíškové mnohem vyšší.

„To číslo neodpovídá tomu počtu seniorů, na kterých je domácí násilí skutečně pácháno. Starým lidem často umírají vrstevníci, mají málo sociálních kontaktů, a je pro ně velmi obtížné dovolat se pomoci. Proto si myslím, že se veřejnost o těchto případech nedozvídá,“ dodává Vojtíšková.

Podle Intervenčního centra počet případů domácího násilí neroste. Rostou jen počty odhalených případů, které policisté i sociální pracovníci umí častěji odhalit, a to díky zkušenostem a odborné metodice.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související