Děsím se, co bude příští rok. Do Ježíškových vnoučat se zapojily desetitisíce lidí, říká Martin Ondráček

24. prosinec 2018

Když do studia Radiožurnálu naproti Štěpánovi Pokornému usedl šéf projektu Ježíškova vnoučata Martin Ondráček, na webu Ježíškových vnoučat zbývalo pouhých 84 nesplněných přání. Těch splněných bylo v tu chvíli přesně 18 331. „Náhodou jsme se trefili někam, kam se v posledních letech nikdo netrefil,“ říká Martin Ondráček. 

Na počátku všeho byla jediná žena. Duchovní matkou Ježíškových vnoučat je bývalá reportérka Českého rozhlasu z Jihlavy Olga Štrejbarová. „Když natáčela reportáž v domově seniorů, ptala se ředitele, kdo dává seniorům dárky. Řekl jí, že nikdo, protože nikoho nemají. A Olga se s tím nesmířila. S kamarádkami dala na Facebooku dohromady skupinu Ježíškova vnoučata a začala plnit přání. Bez jakékoli mediální podpory splnila 600 přání.“

Chtěl bych, aby lidé do domovů skutečně chodili. Je fajn někam jít a pochopit, že svět je trochu jiný.
Martin Ondráček

To bylo v roce 2016. Dnes, v roce 2018, má za sebou projekt Ježíškova vnoučata už dva „oficiální“ ročníky. A jak Martin Ondráček upozorňuje, vývoj celého projektu probíhal dost živelně. „Tenhle projekt se moc řídit nedá. A nedá se ani vymyslet. Věci, které se odehrávají, nejsou dopředu naplánované. A já třeba v říjnu vůbec netušil, že zazvoní telefon a já dostanu kamión čokolád. Letošní ročník je větší než ten loňský, trochu se děsím, co bude příští rok,“ usmívá se.

Vyjde i kniha

Můžeme tedy očekávat, že Ježíškova vnoučata poběží i v roce 2019? Je to možné. „Máme povinnost vůči všem, kdo pro tento projekt něco udělali. Jsou to desetitisíce lidí,“ říká. A počítá: 20 tisíc lidí splnilo některé z přání na webu Ježíškových vnoučat, další desetitisíce prostřednictvím Slevomatu vybraly na 7,5 milionu korun. „A pak je tu 100 tisíc přání od dětí,“ dodává.  

Mimochodem, o Ježíškových vnoučatech vznikne i kniha, vyjít by měla 10. ledna. A podílí se na ní i Martin Ondráček. „Chtěl bych, aby tam bylo co nejvíc příběhů dárců, co nejvíc fotek a vzkazů. Chtěl bych, aby se tam lidi našli. Je to projekt lidí, kteří dárky dávají.“

autoři: Štěpán Pokorný , als

Související