Děsí mě, jak lidé věří konspiračním teoriím. Společnost začíná být rozdělená, varuje poslanec

11. únor 2016

Někteří politici včetně premiéra a ministra spravedlnosti posypali hlavy policistů popelem za jejich postup během víkendových demonstrací a útoku na centrum Klinika. Policisté se hájí, že při rozsahu všech víkendových akcí zvládli situaci ještě dobře.

Ministr vnitra slibuje, že případné zkraty budou vyšetřeny, postupem policie se bude zabývat i Sněmovní výbor pro bezpečnost. Selhala při víkendových událostech česká policie?

„Pro hodnocení zásahu a vyvození případných závěrů je třeba počkat výsledky šetření,“ konstatoval v pořadu Pro a proti poslanec Zdeněk Bezecný (TOP 09).

Samozřejmě, že byly v celé akci momenty kterými je třeba se zabývat, dodal.

„Je zkušenost, že při demonstracích krajní pravice se velmi často účastní i lidé z extrémně pravicové scény, takže se daly incidenty předpokládat,“ řekl politik.

Ten se vyjádřil i k situaci, která nastala v okolí i přímo v přenosovém vozu Českého rozhlasu, který byl opakovaně napaden demonstranty.

„Považuji to za poměrně závažné, zvlášť pokud se potvrdí informace, které máme ze strany vedení rozhlasu... Policie má primární úkol chránit bezpečnost a občanů, a na tento úkol nemůže rezignovat, zvláště pokud by se potvrdilo, že roli hrál i poukaz na nesouhlas s tím, jak Český rozhlas informuje,“ konstatoval Zdeněk Bezecný.


Bezecný: „Šlo vytipovat možné cíle útoku extrémistů. Tady bych viděl otázku možného pochybení, jestli třeba právě autonomní centrum Klinika nemělo byt takto vytipováno a zajištěna zde přítomnost policie.“

Poslanec Bohuslav Chalupa (ANO) je přesvědčen, že policie konala tak, jak konat měla.


Chalupa: „Celá ta sobota není jen věcí policie, ale i toho, jak se manifestace povolovaly, jak proběhly, a časová souslednost tam má taky nějaký význam. Je třeba vzít toto vše v úvahu a poučit se z toho.“

„Ale bude potřeba velice důkladně prozkoumat, jak akce byla naplánována ze strany policie, a jak se rozhodovalo přímo na místě,“ upozornil.

Podle poslance nedošlo k zásadním pochybením. „Vyjádření premiéra a ministra spravedlnosti komentovat nebudu,“ doplnil politik.

Chalupu spíše znepokojuje, jak na událost reaguje veřejnost. „V neděli jsem dostal stovky mailů od lidí, kteří velice ochotně naskakují na nějaké konspirační teorie, na to, že to byli převlečení policisté a podobně. Tohle mě vyděsilo stejně významně jako to, že k takovým situacím dochází. Společnost začíná být opravdu rozdělená.“

Incident kolem přenosového rozhlasového vozu poslanec odsoudil, ale dodal: „Já jsem také zaznamenal informaci, že přenosový vůz Českého rozhlasu nebyl akreditován.“

„Bude i možná k diskuzi, jestli věci byly vůbec procesně zvládnuty, co se týká povolování manifestací a dalších časových návazností,“ volá po lepší organizaci podobných akcí Bohuslav Chalupa.

autoři: tpa , oci
Spustit audio