Den svatého Patrika. Pastýř zeleného ostrova

I dlouholetý pobyt v otroctví může být přínosný. Třeba svatý Patrik se díky němu v 5. století vydal na cestu víry.  Jak se stal z pasáčka ovcí biskup? A proč jako první misionář v Irsku uspěl? Jak se ve světě slaví 17. březen, den sv. Patrika?

Dnes je sv. Patrik nejen patronem Irska, ale také hlavní osobou bujarých oslav, které 17. března zaplaví celý svět.

Jako otrok pásl ovce, pak se stal biskupem

Podle vlastních slov žil nejprve v hříchu. Vyrůstal na západním pobřeží Anglie či Walesu. Když mu bylo šestnáct let, unesli ho irští piráti a ve své domovině ho prodali do otroctví. Šest let tam Patrik pásl svému pánovi ovce a během té doby se z něj stal silně věřící muž, k němuž začal promlouvat bůh.

Řídil se jeho pokyny, uprchl ze zajetí a po dramatické cestě se vrátil domů. Klid ale nenašel. Onen hlas ho pronásledoval dál a lákal ho k návratu do pohanského Irska. Tentokrát v roli misionáře. Patrik nechtěl nic podcenit. Nejprve odjel do Francie, kde studoval a stal se biskupem. Až poté vkročil na půdu věčně zeleného ostrova, aby se znovu stal pastýřem. Už ne ovcí, ale věřících.

První misionář, který měl šanci uspět

Díky předchozímu zajetí dokonale znal tamější zvyky i jazyk. Nebyl v Irsku prvním misionářem, ale byl prvním, který měl šanci uspět. A tak se také stalo. Díky citlivému přístupu a také mnoha vykonaným zázrakům obrátil téměř celý ostrov ke křesťanství.

Po smrti se stal patronem Irska a jetelový trojlístek, s jehož pomocí vysvětloval existenci Svaté trojice, dodnes slouží jako symbol celé země. Od 17. století proudily do Ameriky davy irských přistěhovalců, kteří Den svatého Patrika přetvořily z původně duchovního svátku v sérii zeleně zbarvených oslav, pochodů a přehlídek.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Tomáš Kaucký
Spustit audio

Související

  • Svátek svatého Patrika

    Římskokatolická církev v Irsku se potýká s nedostatkem duchovních. V minulosti přitom své kněze posílala i na misie. Teď aby přemýšlela o misionářích, které pozve d...

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.