Demokracie a království

18. červen 2001

V neděli si valná hromada Českomoravského fotbalového svazu demokraticky zvolila nového předsedu, když před tím demokraticky odvolala dosavadního, který je ve vězení kvůli obvinění z úvěrových podvodů. ODA si demokraticky zvolila předsedou politika, který již jednou v jejím čele stál, poté co dosavadní předseda spojil svou kandidaturu s politickou orientací strany - byl ochoten se ucházet o vedení strany konzervativní, nikoli liberální.

Do třetice pak o víkendu proběhly parlamentní volby v Bulharsku. Oficiální výsledky se dozvíme ve středu, ale odhady hovoří o tom, že výrazně zvítězilo hnutí podporující Simeona II. Demokraticky se do bulharské politiky vrací car, který byl v roce čtyřicet šest ve svých devíti letech donucen odejít do exilu, poté, co v referendu byla zrušena monarchie. Car to nikdy neuznal a je ochoten ji obnovit, pokud tak lid demokraticky svolí.

Jak je vidět, demokracie je velmi univerzální nástroj rozhodování. Hlasováním lze dospět z bláta do louže, předjímat budoucnost anebo se vracet do minulosti. A snad je možné volit všechny tyto možnosti současně. Bulhaři zvolili minulost, a to radikálně, když pominuli tu komunistickou a vrátili se až k monarchovi. Současně ovšem volili budoucnost: Prioritami cara jsou NATO, Evropská unie, hospodářská politika v souladu s politikou mezinárodních institucí a USA. Car slibuje, že zatočí s korupcí a bude lépe. Tým ekonomických odborníků Simeona II. tvoří Bulhaři žijící v zahraničí, kteří udělali kariéru ve finančních institucích. Nikdo je pořádně nezná a nelze říct, zda Bulhaři nakonec nezvolili tu cestu z bláta do louže. Taková už ale demokracie je - předem jasné není nic.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.