Delší dolní končetina bývá na začátku vzniku skoliózy

13. srpen 2013

Jak správně pečovat o své končetiny nám v pondělí poradila poradna Dvojky. Více se dozvíte v neautorizovaném a needitovaném přepisu zvukového záznamu vysílání.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
S lehkým ruměncem ve tváři jsme vstoupili do druhé hodiny magazínu Je jaká je, dozpívali Iveta Bartošová a Petr Sepéši a vám všem přeje pěkné dopoledne od mikrofonu Dvojky Českého rozhlasu Eva Kvasničková. Čas po 10 hodině v našem vysílání pravidelně věnujeme některé z poraden a při pondělku to bývá Poradna zdravotnická. My jsme pro dnešek vybrali víc než zajímavé a důležité téma. Jmenuje se podologie a ve zkratce to znamená, že se budeme věnovat komplexní péči o nohy, tedy péči o chodidla, probereme jejich statické a dynamické vyšetření a léčbu pomocí ortopedických vložek a zdravotní obuvi. Zdravé a dobře fungující nohy jsou totiž důležitým předpokladem pro spokojený život a samozřejmě i dobrý výkon v práci. Ale naše nohy jsou tak trochu v pozici Popelky, vlastně nikdo nás neučí jak o svoje nohy máme pečovat, potažmo co všechno má na dobrou funkci nohou vliv. O tom všem si budu v následujících minutách podívat s fyzioterapeutem Pavlem Kloudem. Hezký den a vítejte u nás.
Pavel KLOUD, fyzioterapeut
--------------------
Hezký den.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, čím se tedy přesně zabývá podologie, já už jsem to lehce naznačila, co všechno vlastně spadá pod podologii?
Pavel KLOUD, fyzioterapeut
--------------------
Tak podologie je vědě, která se zabývá nohama, ale nejenom nohama, protože my bereme nohy od kotníků dolů, takže celými dolními končetinami, a to je jejich anatomií, fyziologií, patofyziologií a léčením a prevencí nejen zdravých nohou, ale i nemocných nohou, to znamená ta prevence těch zdravých nohou je skoro důležitější než potom léčba těch nemocných. Takže tím by se mělo začít a právě jak jste říkala v úvodu, těm nohám se málokdo věnuje, protože je nakonec nosíme ukryté v nějakých botách, které jsou někdy lépe padnoucí, někdy hůře, někdy se podobají spíše takovým ortézám nebo až španělským botám, to znamená, že ta noha se přizpůsobuje tvaru té boty, její prodyšnosti, to znamená, že tam potom vniká různá, různé plísně a tak dále, no a samozřejmě deformity ve tvaru tak, jak je všichni známe.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Což o to v zimě právě máme skryté nohy uvnitř v obuvi, ale teď v létě si ani nemusíme brát lupu, abychom třeba v městské hromadné dopravě nebo zkrátka všude možně viděli, že stav našich nohou je tedy značně neuspokojivý. Proč vlastně tak málo dbáme o to, aby ty naše nohy byly v kondici?
Pavel KLOUD, fyzioterapeut
--------------------
No, tak je to asi proto, že jsou většinou schovány a že většina lidí spíš pečuje o ruce, o obličej, o vlasy, pokud je teda má, a ty nohy tím, že je máme schovány, tak se jim moc nevěnujeme a vlastně se jich začneme všímat až když nás začnou nějakým způsobem se začnou projevovat, a to se většinou projevují bolestí, když si někdo ukopne malíček, tak ví dobře, jaký to potom je, když 14 dní kulhá a nebo právě ty všechny možné deformity nebo i zarostlé nehty nebo, stačí úplně zarostlý nehet, což je maličkost, a přitom nám tak znepříjemní chůzi, že vlastně jako přestaneme se pohybovat. No, a když se přestaneme pohybovat, tak to má zase dalekosáhlé následky na celý ten náš aparát pohybový, to znamená, že se dostáváme do takové kruhové kanalizace bez vyústění a nemůžeme se pohybovat, protože vlastně nás něco bolí a něco nás bolí, protože se nemůžeme pohybovat. Takže to je pořád dokolečka. Takže člověk by si na ty nohy opravdu měl dávat pozor, věnovat se jim a asi by se ta péče měla začít v dětském věku a hlavně rodiče, babičky a dědečkové by se měli naučit dívat se na nohy svých ratolestí a i je trošičku posuzovat. A pokud se jim něco nelíbí, tak právě by měli navštívit někoho, kdo se zabývá komplexní péčí o nohy, to znamená toho podologa. Protože to zahrnuje, jak jsem říkal, v sobě nejen teda dejme tomu, že ten člověk umí udělat pedikůru, ale umí se na ty nohy podívat i z jiných hledisek a přemosťuje, tento obor přemosťuje i tu dermatologii, samozřejmě nemůže udělat všechno, ale umí poslat toho člověka, když vidí nějaký dermatologický problém, poslat k tomu zase správnímu odborníkovi. Jsou tam ortopedické vady, revmatologické, žilní, lymfatické. Takže tam těch příčin onemocnění může být spousta.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak vlastně vypadá takové podologické vyšetření?
Pavel KLOUD, fyzioterapeut
--------------------
Tam by se mělo začít při každém onemocnění toho skeletu nebo pohybového aparátu stejně tak jako když nabouráme auto, tak si ho necháme na konci tak taky jakoby vyšetřit nějakou technickou kontrolou, tak tma u toho podologického vyšetření začínáme u nohou tím, že se podíváme, jestli se tam nestal nějaký posun, ať už teda v oblasti pánve, ramen a nebo těch samotných nohou. Postavíme si člověka na pantoskop, to je taková deska skleněná, dole je zrcadlo a necháme ho na ně chvilku šlapat nebo už pouhý pohled stačí k tomu, abychom viděli, že tam je něco špatně. Potom zezadu si můžeme na toho člověka i posvítit třeba laserovým ukazovátkem, které ukazuje jak je posunutá například pánev a nebo celá páteř, kde jsou jaký vybočení a tsk dále. No, a když zjistíme samozřejmě zatížení obou dolních končetin, protože někdo má opravdu jednu dolní končetinu delší, má ji víc zatíženou, hned automaticky, kdo trošku jenom technicky přemýšlí, tak musí vědět, tu pánev, která se taky nahne, vychýlí no a samozřejmě páteř, která musí dosedat kolmo, tak se buď vychýlí o nějaký stupeň na tu stranu a nebo se musí formovat do takzvané skoliózy. Takže třeba ta delší dolní končetina bývá na začátku vzniku skoliózy, pokud tam není samozřejmě nějaká vrozená záležitost nebo další a další a další. Ale takto podologické vyšetření by mělo být opravdu na začátku jakéhokoliv vyšetření, které má co společného s léčebnou rehabilitací, kde se teda na člověka díváme komplexně, kde teda neřešíme pouze to, že někoho bolí kyčel a řešíme tu kyčel, ale my musíme přece řešit tu příčinu, která může být už začínat na těch nožičkách, že teda si někdo něco ukopl, začal kulhat, nebo někoho bolí koleno například a můžeme udělat rentgen, můžeme udělat artroskopii, můžeme udělat různé vyšetření, ale příčina může být v tom, že se přestěhoval do 6 poschodí bez výtahu a začal chodit po schodech a to, že to tělo a ty nehty nebyly zvyklé chodit po schodech, tak začalo bolet to koleno, které je slabší. A někdy ta příčina je až úsměvně jednoduchá, já se vždycky divím, jak je možné, že na to ten člověk nepřijde sám selským rozumem se zamyslet. No, a když teďko máme léto a zmínila jste i to, ta jízda třeba v metru na schodech, tak když člověk vidí ty nohy takto před sebou a dívá se na paty, že jo, tak vidíte vybočené kotníky, a ty už vidíme u hodně malé, jako u dětí, to je, tam to začíná někdy kolem 4, 5 let už vidíme krásně vybočené kotníky dovnitř, ta noha se potom jeví jako plochá, takže ten člověk ještě dostane, to dítě dostane třeba předčasně vložky. Opět je to nástroj, který je podpůrný, to znamená neřeší ten pohybový aparát, ale řeší jenom tu podpůrnou složku, no a už máme zaděláno na dlouhodobé potíže, které se mohou potom, jako ke mně potom ti lidé přijdou až když třeba jsou dospělí a my musíme jít zpátky do toho, kde to vlastně vzniklo, kde vznikla ta příčina.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
My také možná trošku zapomínáme, že zdravé nohy potřebují pohyb a zatížení. Podle vašich informací bychom měli každý den ujít několik kilometrů, nejméně půl hodiny, což tedy asi řada z nás nedodržuje.
Pavel KLOUD, fyzioterapeut
--------------------
No, tak půl hodiny je skoro i málo, ale to asi není problém, protože si každý může vystoupit o tu stanici dřív a nebo zaparkovat někde jinde to auto a jít kousíček aspoň pěšky. Nedávno jsem zrovna četl takovou studii, že někteří američtí podnikatelé nebo manažeři ujdou 90 metrů denně, což mi teda strašně překvapilo, ale pak jsem se zamyslel a je to možný, že jo, sjede výtahem k autu, vyjede k práci, zase výtahem k svému psacímu stolu, oběd mu donesou, tak co by chodil. No, a to se samozřejmě projeví, protože bez nedostatku pohybu to tělo a kosti a klouby neobyčejným způsobem chátrají, vznikají samozřejmě i žilní problémy, i tepenné problémy, lymfatické problémy, prostě to je nedozírná řada všech možných onemocnění, které se ale musí potom dlouhodobě řešit. A je to stejné, u té podologie je to stejné jako v léčebné rehabilitaci, že bez aktivní spolupráce toho klienta nebo toho člověka se vlastně nedá nic udělat, když nechce aktivně spolupracovat, tak je odsouzený právě k těm farmakům a k noži a hezky se nechat rozřezat. Vždyť dneska 20 % dospělé populace se vlastně má vyměněný nějaký kloub, to je úplně směšný. A když občas sleduji nějaké ty lidi, tak v tom vyšším věku, tak oni se nebaví o ničem jiném než kdo má co vyměněného a na jakou operaci jde a jak dlouho čeká na výměnu kloubu a tak dále místo toho, aby pro to něco udělali.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Aby k tomu nedocházelo, tomu se dá někdy i zavčas zabránit tím, že budeme pečovat o svoje nohy, téma podologie je tématem pondělní Zdravotnické poradny na Dvojce Českého rozhlasu. Naším hostem je fyzioterapeut Pavel Kloud a vy se s námi můžete spojit a položit Pavlu Kloudovi nějakou zajímavou otázku, která právě souvisí s naším dnešním tématem. Stačí, když vytočíte telefonní číslo sem k nám do studia 221552525 nebo 221552424, prát se můžete i prostřednictvím mailové adresy jejakaje@rozhlas.cz, a ještě také upozorním na možnost zanechat svoji otázku na našem chatu na adrese 2.rozhlas.cz.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na naší cestě životem nás nesou dolní končetiny, a proto bychom jim měli věnovat důslednou péči. Začít s tím můžete třeba hned dnes, užitečné informace vám přinášíme v rámci dnešní Zdravotnické poradny na Dvojce Českého rozhlasu. Naším hostem je fyzioterapeut Pavel Kloud a my si povídáme o podologii, neboli komplexní péči o nohy. Přítomnost Pavla Klauda využila už první z našich posluchaček, která se právě teď dovolala do našeho vysílání, tak hezké dobré dopoledne vám přejeme.
osoba
--------------------
Dobrý den. Můžu už mluvit?
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Můžete se ptát, ano.
osoba
--------------------
Tady posluchačka z Litoměřicka. Já mám vnučku, které je 20 let, má dost velkou skoliózu,kolik let se trápila s korzetem, a protože máme vrozenou takovou dědičnou vadu jednu nohu kratší všechny ženy v našem rodě a pan doktor na to nějak nepřišel, tak prostě ten korzet ji nepomohl, má ošklivou tu skoliózu, řekli, že už se s tím nedá nic dělat. Já jsem se chtěla zeptat,jestli nevíte nějakého odborníka, který by se na to podíval, teda už se to netýká vlastně těch nohou, ale té páteře, ale prostě nenapadá mě nic, co bychom s ní mohli ještě podniknout, protože je mně jí líto.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme za dotaz.
Pavel KLOUD, fyzioterapeut
--------------------
Tak hezký den. Já si myslím, že těch nohou se to vždycky bude týkat, pokud se nenajde ta příčina tý skoliózy a ta může být nejen teda v oblasti dolních končetin, ale i emočně duchovní oblasti, tak jakýkoliv korzet ji teďko nepomůže. Ale jinak jsou i metody, které k nám přišly z Německa, třeba ta Dornova metoda, která řeší úpravu těch jednotlivých segmentů. Chce to teda jak jsem říkal spoluúčast toho klienta, aktivní spoluúčast a musel bych se na ni teda podívat, jinak mě nenapadá, kam bych ji teda mohl poslat, takto k nějakému odborníkovi, ale spíš k někomu, kdo by řešil komplexně ten případ. Podívat se na to.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže případně se podívejte na webové stránky Pavla Klouda www.kloud.cz. Vítám ve vysílání další posluchačku, těšíme se na váš dotaz, hezké dobré dopoledne. Dobrý den.
osoba
--------------------
Dobrý den, tady je Dana z Moravy. Prosím vás, mě strašně pálí chodidla a kotníky, co to je, mohl byste mně poradit?
Pavel KLOUD, fyzioterapeut
--------------------
No, tak tam těch příčin může být spoustu, může to být v té oblasti žilní, neboli lymfatické, může to být přetížení, je otázka, kolik máte kilo navíc ke své postavě, jaké nosíte boty, jestli občas se projdete třeba i naboso, jestli si je namasírujete, jestli jim dáte každotýdenní dejme tomu koupel, a ráno masáž, večer masáž, určitě tyto metody, takové ty přírodní, to znamená reflexní terapie pomocí nějakého reflexního strojku třeba se podívejte zase na mých stránkách najdete, něco takového si pořiďte a chce to opravdu každodenní 2x, 3x se o ty nohy teda jako pečovat.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuji za odpověď a ještě dáme prostor jednomu telefonickému posluchačskému dotazu. Dobrý den.
osoba
--------------------
Dobrý den, tady posluchač Jenda. Já bych se chtěl pana doktora zeptat, teďka se hodně propaguje, když má někdo na nohou plíseň, Canespor nebo Canesten. Mně se jedná o to, jestli je to skutečně účinné na nehty, nebo jestli je lepší si dojít ke kožnímu lékaři?
Pavel KLOUD, fyzioterapeut
--------------------
Jo, tak hezký den. Já osobně se domnívám, že jakékoliv plísně se nedají vyléčit úplně jenom kosmetikou, ale chtělo by to vnitřní vyčištění, to znamená si vyčistit vevnitř, podívat se na překyselení celého organismu, protože ty plísně většinou vznikají na překyselení organismu. Změřit si PH, to se dělá PH papírkama přes moč a vlastně vzít to komplexně, opět se podívat třeba na boty, vyhodit ponožky, vystříkat všechno a tak dále. Chce to komplexní přístup. Takže jako nějaká mastička vám určitě jen taková nepomůže ať už je to ta nebo ta.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, já děkuji za odpověď. Mám tady ještě mailový dotaz posluchačky Petry, která se ptá na svoji dceru, která měla ve 3 letech prý plochou nohu a trochu vbočené kotníky dovnitř, napsali ji vložky do všech bot a dle mého názoru se to pořád jenom zhoršuje. Dnes je jí 8 let a absolutně nevědí co s tím, na ortopedii ji neustále dokola předepisují vložky, žádnou rehabilitaci nedoporučují. Posluchačka neví, co s tím, koho vyhledat, když ne ortopeda?
Pavel KLOUD, fyzioterapeut
--------------------
No, to je takový dotaz úsměvný, já se omlouvám teda posluchačce, protože je to vážná věc z jejího hlediska, nicméně tam pomáhá jedině cvičení. To cvičení je naprosto jednoznačný, tam se musí posílit svaly kolem kotníků, ale to opět je otázka jenom takového zamyšlení se nad tím problémem. A k tomu snad nepotřebujeme ani moc odborníků, těch cvičení je teda spoustu a je lepší je dělat pod vedením ze začátku někoho, kdo to teda jako trošku zná, protože se používá zrcadlo, aby ten člověk opravdu stál na jedné noze a sledoval v zrcadle, jestli skutečně ty kotníky má rovně a tak dále. Takže pomoci se dá zcela stoprocentně.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čili vy doporučujete rehabilitaci a nespoléhat se jenom na ty vložky?
Pavel KLOUD, fyzioterapeut
--------------------
No jistě, no, ježíš, jako ty vložky, měla by chodit naboso naopak úplně.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
A jak je to vůbec s chozením naboso, doporučujete to jako prevenci různým podologickým problémům?
Pavel KLOUD, fyzioterapeut
--------------------
No, já mám chození na boso moc rád a dokonce bych se strašně přimlouval a doufám, že udělám takovou nějakou akci, aby i v Praze vznikaly takové ty chodníky pro bezpečné chození na boso, ale jinak bezpečně se dá chodit i po Praze, ale musí člověk opravdu koukat, kam došlapuje. Ale třeba já chodím po Vyšehradě tam po hradbách a uvítal bych kdyby tam byla nějaká nádržka, kde by si člověk potom ty nohy na konci umyl, a tam jsou různé povrchy, takže to chození na boso nás spojuje se zemí, s tou energií, propojuje nám energii ve směru s energií země a každý, kdo se projde, tak pocítí úžasné odlehčení nejen pro ty nohy, ale pro celý organismus. Chodíme na boso u moře, to je první, co uděláme, zahodíme boty a pořád chodíme po písku a úplně si užíváme ten život, že jo. Takže ten léčebný pobyt u moře je i v té reflexní terapii v chození na boso.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
S fyzioterapeutem Pavlem Kloudem jsme si dnes dopoledne povídali o podologii. Vy se nevěnujete jenom tomuto tématu, čeká vás také další zajímavé povídání, a to sice na veletrhu veletrh World of beauty & spa , což bude 6. a 7. září, tak na co můžeme pozvat posluchače, na jakou zajímavou přednášku?
Pavel KLOUD, fyzioterapeut
--------------------
Já tam budu odpoledne v sobotu v 14:45 v konferenčním sálu, vejde se tam asi 100 lidí, takže všichni přijďte, všechny vás zvu. Budu povídat o tom jak omládnout a nazval jsem to "Každých 14 dní o týden mladší" a potom právě tam budeme mít i různé masáže, samozřejmě budou ukázky lymfatický masáže i reflexní masáže dolních končetin nebo chodidel. Takže pro každého, kdo se zajímá o zdraví svých nohou, tak určitě tam něco najde.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Zveme vás tedy na zajímavé povídání a pojďme se rozloučit se zdravýma nohama a s úsměvem nejdál dojdeš. Děkuji Pavlu Kloudovi.
Pavel KLOUD, fyzioterapeut
--------------------
Hezký den vám přeji všem a na shledanou.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na slyšenou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.