Dělá trdelníky i zmrzlinu, chodí mezi lidi. Internetový farář Rudolf Špaček, co nevypadá jako farář

23. prosinec 2020

Budeme mluvit o důležitých věcech, jako je povzbuzení, útěcha, naděje či pokora. Jak moc je potřeba vidět světlo na konci tunelu a věřit, že se zase vše v dobré obrátí. Naším hostem je farář Církve československé husitské Rudolf Špaček, který je trošku nekonvenčním duchovním.

Vypadáte trošku jako motorkář, protože máte plnovous. Nejsou někdy lidé překvapeni, když se s vámi potkají a neznají vás, neví co děláte.
Často slyším, to je ten farář, co nevypadá jako farář.

Farář Církve československé husitské Rudolf Špaček je trošku nekonvenčním duchovním

Rudolf Špaček

Nekonvenční myšlenky, názory a výklady křesťanského kněze shrnuje kniha: Internetový farář - Ruda Špaček. Velmi otevřeně nechává nahlédnout do prostředí vlastní duše bez jakékoliv cenzury a odpovídá na netradiční otázky. ( Z obsahu: Liturgičtí andělé, Desatero a jeho výklad, Strážce Adventu, Fantómy, Dotaz na Hitlerovo osudové zatížení)

Lidé v této době potřebují hodně naděje a povzbuzení. Kde to ale brát?
Víte, když potkávám lidi, tak vnímá takovou trošku apatii, všichni jsou zahleděni někam do chodníků. Myslím si, že nám všem chybí radost. Tu nám vzala všechna vládní opatření, restrikce a nařízení.

Je potřeba svoji vnitřní energii pozvednout. Já se snažím meditovat. Situace nás drtí i proto, že jsme zapomněli na naši duchovní složku.
Rudolf Špaček, farář Církve československé husitské

Která jsou ale zapotřebí.
Ano, vláda něco udělat musí. Samozřejmě je otázka, kde je ta hrana, jestli nejdeme až za ni. Ale člověk se táže, co s tím, kde je to světélko na konci tunelu. Lidé by řekli, to je jednoduché, jemu se to mluví, on se jako farář obrátí na pána Boha a je z toho venku. Ale to tak vůbec není. Já si dobře uvědomuji lidskou sounáležitost, všichni okolo situaci těžce nesou. Tak hledám, jak z toho ven. Člověka napadne třeba pustit si nějakou komedii, veselohru nebo písničku, zazpívat si doma.

Čtěte také

Naladit se zvenčí.
Je potřeba svojí vnitřní energii pozvednout. Já to kupříkladu dělám tak, že vstávám časně a snažím se meditovat. Někdo by řekl modlit, jiný rozjímat. Je jedno, jak si to označíme. Ale snažím se jít do svého nitra, kde hledám potřebnou sílu. Ona tam je, jen musím najít cestu, jak se s ní propojit. To už je taková farářská polívčička, ale netýká se to jen farářů. To je úkol všech lidí. Protože si myslím, že ta situace nás teď drtí i kvůli tomu, že jsme zapomněli na svoji duchovní složku.

Že nejsme jen tělo.
Máme i svoji duši, máme různá další spirituální těla a zapomněli jsme s nimi pracovat. Zapomněli jsme, že máme někde svůj původ. Nezlobte se, musím říct v Bohu. Protože jako farář si mohu dovolit takto mluvit. Zkrátka jít ke zdroji života, ke zdroji síly. Tam ho já osobně hledám a doporučoval bych to i spoluobčanům.

Ponořme se do sebe a hledejme světlo nejen kolem nás, ale hlavně v sobě. Když ho najdeme, tak můžeme zářit a rozdávat i ostatním.
Rudolf Špaček, farář Církve československé husitské

Tedy zamyslet se, usebrat, možná se trošku zastavit.
Ponořit se sám do sebe. Popřemýšlet nad tím, co je pro každého člověka důležité a z toho potom vycházet. A možná zkusit hledat nejen světlo kolem nás, ale hlavně sám v sobě. Protože když ho najdeme, tak můžeme zářit a rozdávat radost i ostatním. Jsme tvořeni mnoha těly, každý z nás má energetické tělo, takzvané biopole, kterému se říká také aura. A ta je měřitelná, dá se i vyfotografovat. Tady v Hradci existuje firma, která to nabízí.

Rudolf Špaček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Vy jste farářem trochu mimo šablony. Napsal jste několik knih, například Internetový farář. Možná jste i jediným farářem u nás, který se věnuje výrobě trdelníků a zmrzliny. Máte rád zmrzlinu a trdelníky?
Pochopitelně, jinak bych to nedělal. Provozujeme to jako církev nebo jako náboženská obec, kde se snažíme do budoucna podpořit svoji existenci. Protože to by bylo dlouhé téma, kdy teď existuje vyrovnání s církvemi, takzvané restituce. A my se musíme starat o svoji existenci. Já jsem se rozhodl, že to zkusíme tímto způsobem.

Takže jste se vrhl na podnikání.
Ano, dá se to tak říct. Lidem se snažíme ten život osladit.

Čtěte také

Já bych se vrátil ještě zpátky k auře. Říkáte, že tady v Hradci máme firmu, která ji dokáže vyfotografovat?
Už řadu let v Hradci Králové existuje. Viděl jsem fotografie, kdy ve tmě člověka vyfotografují a pokud je třeba rozčilen, tak aura kolem vás vyzařuje do červena. Pokud je vyladěn, tak má až zelenkavou, zlatavou barvu a podobně. Mohl bych říct, že je přímá souvislost aury s naší imunitou. A v této době je velice důležité, aby člověk podporoval a posilovat svoji imunitu. Protože pokud je aurický obal, který nás chrání, někde porušen nebo zeslaben, tak jsme snadno napadnutelní.

Přál bych všem, aby měli krásnou a silnou auru na letošní Vánoce. To je asi i pro faráře období, kdy má nejvíc práce.
Jako vždy je to pracovní čas. U nás v Hlinsku vždy slavíme půlnoční už od 10 hodin, protože do půlnoci nám to připadá hodně zdlouhavé, lidé už jsou unaveni. A trumpeťáci budou troubit koledy, na to se lidé těší.

Farář Církve československé husitské Rudolf Špaček je trošku nekonvenčním duchovním

A dodržujete i doma v rámci rodiny nějaké zvyky a tradice?
Pochopitelně. To by bylo dlouhé povídání, když vzpomenu na dětská léta. U nás se vždy zpívaly koledy, než jsme se pustili do rozbalování dárků. A i my jako děti jsme to respektovaly, přezpívalo se klidně 20 koled. A bylo to nádherné. Já mám velice šikovného, technicky zručného tatínka, ten nám vyrobil pohyblivý betlém. Dokonce vyřezal takový krásný mini třebechovický betlémek a ten se dal pustit, otáčel se. Naše zářící oči mu byly odměnou. To je vždy pro děti nejsilnější.

Chtěl bych lidem popřát, aby vánoční hvězdu dokázali nalézt uvnitř sebe. Světlo, kde se mohou spojit s duchovním světem, s Bohem.
Rudolf Špaček, farář Církve československé husitské

Měl byste na závěr našeho povídání nějaké poselství pro lidi do Nového roku?
Pokusím se. Víte teď jsme byli všichni svědky vyhlášené konjunkce Saturnu s Jupiterem, která je i nazývána vánoční hvězdou. Tak blízko sebe budou ty planety opět za dalších 400 let. Já bych chtěl lidem popřát, aby onu vánoční hvězdu dokázali nalézt uvnitř sebe. To světýlko, kde se mohou spojit s duchovním světem, s Bohem. Protože to je dokáže posílit. Jestliže si budou vědomi toho, že se mají možnost opřít o to božské v nás. To nás dokáže posílit a převést do dalšího času. Chci všem popřát pokojné, světla plné svátky vánoční.

Rudolf Špaček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Já vám moc děkuji za krásné poselství. Naším hostem byl farář Církve československé husitské Rudolf Špaček. Klidné a požehnané Vánoce i vám, pane faráři.
Děkuji, na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související