Definice synergie Dejvického divadla říká, že jedna a jedna jsou tři, nastiňuje herec a umělecký ředitel Myšička

19. květen 2022

Do Národního divadla vstoupil herec a dnes umělecký ředitel pražského Dejvického divadla Martin Myšička na civilní službu. „To jen na okraj – ale mám dokonce povolávací rozkaz do Národního divadla jako na ,civilku‘,“ popisuje v pořadu Hovory. Ve zlaté kapličce prý nehrál nějak často, snad ve dvou třech inscenacích, během let si osahal i další divadla, a to velikostí i významem.

„To rozhodování mezi tím, jestli je to z Národního útěk anebo volání po něčem hlubším, se tady naštěstí naplnilo. A skutečně jsme v Dejvickém spolu vytvořili něco, co nás přesahuje,“ popisuje svůj odchod z Národního divadla.

Pokud jednotlivé součásti spolupracují, vznikne něco, co není pouhým součtem kvalit každé buňky.
Martin Myšička

Divadlo „v Dejvické“ je pověstné netradiční tvorbou inscenací a her. „Každý herec přebírá i část odpovědnosti za celek. A není tam jen tím jedním kolečkem, tedy ,Hýbejte si se mnou a já to naplním‘, což se někdy ve velkých divadlech může i nemusí stávat,“ uvažuje Myšička.

1+1 = 3

Když se ale v Dejvickém zadaří, vznikne zajímavá synergie.

„Definice synergie podle chemika Havlase je, že jedna a jedna jsou tři. Tedy že to není pouhý součet. Každého pak může hřát u srdce, že je spolutvůrcem něčeho. Že je v inscenaci také nějak obtisknut – a ne jen tím, že odříká svou roli.“

Čtěte také

„Definice synergie také znamená, že pokud jednotlivé součásti spolupracují, vznikne něco, co není pouhým součtem kvalit každé té buňky. Díky této spolupráci může vzniknout inscenace, kterou by nikdo sám nevytvořil.“

Jako příklad pak dává dílo Petra Zelenky. „Dovoluji si říct, že Petr tam vnesl něco, co by nikoho z nás nenapadlo. Zároveň tím, že jsme nabízeli trochu jiné uchopení hry, tak jsme od nulté nebo první verze došli až ke třetí,“ dodává.

Martin Myšička

Martin Myšička

Divadelní a filmový herec. Od roku 1997 je stálým členem Dejvického divadla. V roce 1994 získal Cenu Alfréda Radoka Talent roku. V roce 2009 působil i jako režisér.

Celé Hovory Vlastimila Ježka si ale poslechněte v audiozáznamu.

autoři: Vlastimil Ježek , lup
Spustit audio

Související