Děčín hlásí několik případů černého kašle

8. březen 2005

V Děčíně se objevil černý kašel. Na základní škole ve Vrchlického ulici zaznamenali dva případy, ve škole Na stráni další čtyři. Jak řekl Českému rozhlasu její ředitel Vít Průša, škola už začala s potřebnými opatřeními. Informace rodiče najdou například na webových stránkách školy.

"V souvislosti s tímto také sledujeme s třídními učiteli, jestli by tam byl také výskyt tohoto onemocnění," uvedl ředitel Průša.

Opatření už mají připravena i děčínští epidemiologové. Potvrdil to ředitel krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Josef Trmal. "V každém případě se zorientují v proočkovanosti těch bezprostředních kontaktů, to znamená, podíváme se na ty žáky jednotlivých tříd, pokud tam chodily ty nemocné děti. Tam je potřeba aktivně vyhledat další případy - to by eventuálně bylo možné, a to v případech kdy by ten průběh nebyl tak těžký a ti lidé by tam mohli dále do tohoto kolektivu docházet. U těchto, kde nebude jistota, tak se provede vyšetření."

Černý kašel býval metlou lidstva. V minulosti si nemoc pravidelně při epidemiích vyžádala desítky obětí. Od roku 1958 bylo v České republice zahájeno celoplošné očkování, které nemoc výrazně potlačilo. Od té doby také na černý kašel u nás nikdo nezemřel.

autor: vma
Spustit audio