Dcery Lindy Rybové napsaly hru. „Je unikátní tím, že je současná a totálně generační,“ ujišťuje herečka

2. srpen 2022

„Není to protlačování svých dětí a normálně bych to neudělala. Ale naše děti Róza a Jozefína se svojí kamarádkou napsaly v době korony divadelní hru,“ vypráví herečka v Blízkých setkáních. Vidí hudbu jako balet? Proč se nakonec rozhodla pro herectví? Vzpomíná ráda na studentská léta? Co pro ni znamená divadlo Verze? Na co by pozvala? Bude oslava nadace Kolečko?

„Nám s Davidem (Prachařem) o tom nic neřekly a rok psaly. Pak tu hru vzaly, svázaly a daly přečíst herečce Janě Janěkové, protože nám nevěří. Až když ona řekla, že je to super, tak to daly nám. Takhle vznikla Vina vína. Je to současná a totálně generační hra a ony se jí rozhodly inscenovat.“

Všechno si prý udělaly samy, včetně castingu a do role psycholožky obsadily Petru Špalkovou. „Hru zkouší už dlouho a premiéra bude v říjnu. Myslím, že je unikátní tím, že tady není nikdo, kdo by napsal současnou hru pro takto mladé lidi a přeju jim, aby na ni chodili jejich vrstevníci. Víc o tom nevím a uvidím to poprvé na premiéře,“ říká herečka natěšeně.

Psaní do šuplíku

Píše i Linda Rybová. „V životě mám období, kdy píšu a kdy ne. Je to ale ryze soukromé. Teď hodně lidí píše a myslím, že by to každý dělat neměl. Ale když někdo má to sebevědomí a má to čtenáře...," uvažuje nahlas. „Já bych to nedokázala,“ uzavírá.

autoři: Vasil Fridrich , eh

Související