David Smoljak: Táta žil spíš Cimrmanem než s námi

24. listopad 2019

Na den přesně třicet let od sametové revoluce si Halina Pawlowská pozvala k sobě na návštěvu scenáristu, dramaturga a senátora Davida Smoljaka.

Být synem slavného otce nebylo jednoduché. „Trochu jsme na Cimrmana žárlili, táta žil spíš Cimrmanem než s námi. Každý večer za ním odcházel do divadla a vracel se v noci, když už jsme spali,“ vzpomíná David Smoljak.

„Poprvé jsem na něm byl v divadle, když mi bylo dvanáct. Ještě hráli v Malostranské besedě, na každém stole byla lucernička a hrál tam jazz. To prostředí mě tak okouzlilo, že jsem Cimrmanovi velice záhy odpustil.“

Scenárista z donucení

David Smoljak společně s moderátorkou Pokračování za chvilku Halinou Pawlowskou studovali na FAMU scenáristiku. Po škole spolu taky nastoupili do redakce zábavy v Československé televizi.

Smoljak ale přiznává, že v televizi ani u filmu nikdy dělat nechtěl. „Celý život jsem chtěl psát. Obdivoval jsem Karla Čapka a chtěl jsem být novinář. Ale to za bolševika nešlo dělat normálně. Na FAMU jsem šel hlavně proto, že tam bylo psaní relativně nejsvobodnější.“

Odkud pochází netypické příjmení Smoljak? Jak vzpomíná na listopadové události roku 1989? Jaká literatura ho formovala v mládí a co čte dnes? Poslechněte si celý rozhovor Haliny Pawlowské s Davidem Smoljakem z audioarchivu.

Speciál Haliny Pawlowské Pokračování za chvilku: Co Čech, to Němcová poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každý den po 12:00 anebo v repríze po 20:00. Každý díl najdete ještě týden po odvysílání na stránce pořadu zdarma. Díly nejsou ke stažení.

autoři: Halina Pawlowská , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.