David Ondráčka: Zničit daňové ráje je v našem zájmu

20. leden 2016

Skoro třináct a půl tisíc českých podniků má sídlo v takzvaném daňovém ráji. Kvůli nižším daním přesunují svoji adresu hlavně na Kypr nebo Seychely.

Ředitel Transparency International David Ondráčka považuje daňové ráje za obrovský problém, který vytváří nerovnováhu ve světové ekonomice.

„Daňové ráje vytvářejí výrazně nerovné podmínky pro podnikání. Umožňují parazitovat firmám na zemích, kde vydělávají, ale neplatí daně.“

Podle Ondráčky poslední odhad hovoří o 7 triliónech dolarů, které každoročně protečou skrze daňové ráje. „To je více než HDP Německa, Francie a Velké Británie dohromady.“


Ondráčka: Podle našeho průzkumu šlo z veřejných zakázek zhruba 244 miliard do firem registrovaných v daňových rájích.

Firmy s vlastníkem v daňových rájích se často účastní i veřejných zakázek. Zatím je to legální, ale podle Ondráčky je na stole zákon o veřejných zakázkách, který to má změnit.

„Zatím si ale neumím představit, že by zadavatel z nějaké obce byl schopen jít do sporu na základě toho, že vyřadil firmu z důvodu její registrace v daňovém ráji,“ je skeptický Ondráčka.

Příslibem do budoucna je tzv. Country by Country Reporting, který začínají zavádět evropské země. Jedná se o povinnost pro velké korporace hlásit všechny operace, zejména obrat, zisk a daň ze zisku po jednotlivých zemích, kde proběhly.

„To by mělo vést k tomu, že obrovské daňové úniky z korporací se dramaticky sníží,“ doufá Ondráčka.

A další recepty v boji proti daňovým rájům podle ředitele Transparency International? „Například motivační program, který by firmy poctivě odvádějící daň z příjmu zvýhodnil v očích zákazníků,“ uzavírá Ondráčka.

autoři: bur , Ondřej Nováček
Spustit audio