David Mareček: Z Open Square jsem nadšený. Do roku 2018 by Palachovo náměstí mělo vypadat jinak

29. září 2016

Zažít své město jinak aneb Open Square (Otevřené Palachovo náměstí) je akce, na které vystoupí i čeští filharmonici, ale „tak trochu jinak“ (v jazzové a cimbálové formaci). Netradiční jsou ale i jejich koncerty třeba s romskými dětmi.

„Jsem z toho nadšený,“ říká generální ředitel České filharmonie David Mareček. „Cokoli lidi dostane ven, je skvělá iniciativa.“ Open Square chce veřejný prostor na jeden den (sobotu 1. října 2016) naplnit vším, co se jinak děje uvnitř v budovách Rudolfina, Filozofické fakulty UK a UMPRUM.

Co vás na Open Square čeká?

Nejde jen o hudbu, ale přednášky, workshopy nebo debaty s architekty a umělci třeba o podobě centra Prahy. Umělci totiž chtějí, aby se (nejen) náměstí radikálně změnilo. „Chceme upozornit na neutěšený stav Palachova náměstí, které je už dlouho zanedbané a plné aut,“ vysvětluje Mareček.

„Přitom nabízí jedinečný pohled třeba na Pražský hrad. Náměstí by ale už snad v roce 2018 mělo vypadat jinak. Projekt je hotový a magistrát už slíbil i realizaci.“ Na akci se představí i čeští filharmonici, ale dost netradičně. Ředitel se tomu rozhodně nebrání. Naopak.

ČF „jinak“

Česká filharmonie, spolu s romskými dětmi a souborem Čhavorenge Idy Kelarové, už dlouho pořádá sérii koncertů. Pěvecké talenty sama vybírá v sociálně vyloučených osadách jak v Česku, tak na Slovensku. Taky pro ně pořádá dětský tábor.

Ida Kelarová s romskými dětmi na východním slovensku pořádá hudební projekt Romano drom

„Ida Kelarová je sama špičková jazzová zpěvačka. Navíc Romka. Při práci s těmito dětmi si tak může dovolit daleko víc.“ Pomáhá těm nejchudším dětem, kterým dává ochutnat, jak to vypadá, když na sobě tvrdě pracujete. „Projekt bourá bariéry a hledá společnou řeč univerzálním jazykem, tedy hudbou.“

autoři: lup , kko , David Mareček
Spustit audio