David Mareček opustil Filharmonii Brno jen kvůli Jiřímu Bělohlávkovi

19. duben 2012

Naším dnešním (19. dubna) hostem v pořadu Je jaká je byl David Mareček, který se stal v únoru loňského roku generálním ředitelem České filharmonie.

Jak se z klavíristy a hudebního pedagoga stane manažer tak prestižní instituce jako je Česká filharmonie? „Musel jsem absolvovat manažerské kurzy v praxi. Stane se to shodou okolností. Ale když se na to dívám zpětně, tak to možná až taková náhoda nebyla.“ David Mareček totiž stačil před Českou filharmonií působit na brněnské konzervatoři jako zástupce ředitele, posléze byl dramaturgem a ředitelem Filharmonie Brno.

Proč opustil Brno?

V srpnu roku 2010 byl David Mareček osloven, aby se přihlásil do konkurzu na post generálního ředitele České filharmonie. Sám ale říká: „Vůbec jsem do toho neměl chuť, protože mě působení v Brně naprosto uspokojovalo profesně i lidsky.“ Jeho postoj změnila až možná spolupráce s Jiřím Bělohlávkem. „Jako naše největší dirigentská osobnost by pro mě tehdy byl jedinou motivací. Setkali jsme se proto a povídali si asi dvě hodiny o tom, jakou má on představu o vedení symfonického orchestru. Hodně se ptal na moji představu i na tým, který bych si s sebou eventuelně přivedl. Pak následovaly i rozhovory Jiřího Bělohlávka s ministerstvem kultury tehdy reprezentovaným Jiřím Besserem.“

Podmínky Jiřího Bělohlávka k návratu

Jiří Bělohlávek

O předpokladech návratu známého dirigenta se hodně spekulovalo. Za jakých okolností se tedy rozhodl vrátit? „Dal si dvě velmi jednoduché podmínky. Jedna byla transparentní, silné vedení orchestru. Druhá pak požadovala zlepšení materiálních podmínek hráčů, protože Jiří Bělohlávek nasbíral v zahraničí spoustu zkušeností a ví, jak jsou hráči ve špičkových orchestrech hodnoceni. Nechtěl své budoucí svěřence dostat do situace, kdy budou muset hledat živobytí i jinde a nebudou se moci soustředit na práci.“

Spolupráce Českého rozhlasu s Českou filharmonií

10. dubna 2012 podepsal David Mareček s Peterem Duhanem, generálním ředitelem Českého rozhlasu, Deklaraci o spolupráci. Taková smlouva zahrnuje poměrně širokou kooperaci obou institucí. „Ačkoliv chce orchestr vyjíždět mimo Prahu, díky rozhlasu se může dostat k většímu počtu lidí a my chceme, aby nás slyšelo co nejvíc posluchačů. V tomhle je rozhlas naprosto ideální médium. Kromě koncertů chceme rozšířit působení i o publicistiku, čeká nás projekt dne otevřených dveří, uvažujeme také o případné rozhlasové podobě některých našich programů. Byli bychom i rádi, kdyby rozhlas mapoval zahraniční činnost filharmonie.“ Už teď můžeme např. pozvat na zahajovací koncert nové sezony, který bude 4. října 2012 živě přenášet ČRo 3 – Vltava. Vystoupení bude už pod taktovkou nového šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka.

Programy pro veřejnost

V nadcházející sezóně připravuje David Mareček se svým týmem nové edukativní programy, jejichž prostřednictvím chce klasickou hudbu přiblížit všem věkovým kategoriím. „Koncerty určené dětem bude moderovat Pavel Liška, herec, který má sám dítě, je návštěvníkem koncertů, muzika je mu blízká a bude ji rád předávat. Pro teenagery chystáme totéž, ovšem s Janem Budařem. Marek Eben s Jiřím Bělohlávkem pak budou dělat akce pro dospělé. Bude to něco na způsob televizního pořadu ze 70. let Česká filharmonie hraje a hovoří. Václav Neumann s ním tehdy slavil velké úspěchy.“ Marek Eben, Jiří Bělohlávek a Alice Nellis začnou s přípravami už na podzim tohoto roku, kdy s nimi budeme moci nahlédnout do toho, jak orchestr zkouší a připravuje se na koncert.

Více si poslechněte sami v audiozáznamu rozhovoru (viz "Přehrajte si celý příspěvek") Evy Kvasničkové s Davidem Marečkem.

autor: Pavla Kopřivová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.