Daphne du Maurier: Ptáci. Slavný horor, podle kterého točil Hitchcock. S vynikajícím Janem Hartlem

Novela anglické spisovatelky Daphne du Maurier, která patří mezi vrcholné autory v žánru hororu. Poslechněte si na Dvojce třídílný mrazivý příběh, který je známý díky stejnojmennému filmu Alfreda Hitchcocka. Právě tomu totiž kniha Daphne du Maurier posloužila jako námět. Na Dvojce uslyšíte vždy od 22 hodin, na webu od následující půlnoci. Četbu si můžete pustit i v aplikaci mujRozhlas. 

Čte: Jan Hartl
Připravily: Lucie Sichingerová, Lucie Barborková
Překlad: Zuzana Mayerová
Hudba: Jiří Litoš
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: v roce 2007

Režisér Vladimír Rusko měl šťastnou ruku, když k namluvení hororu přizval výborného Jana Hartla, ten mimochodem patří mezi zkušené české rozhlasové herce. Jeho nepodbízivý a přitom velmi charakteristický hlas v sobě nese klid a jakousi smířenost, avšak v ten samý moment nepostrádá naléhavost.

Jan Hartl jako by text ani neprožíval, jako by ho pouze „obyčejně“ po smyslu četl. Nedává přílišný důraz na předložky ani na jednotlivá slova, otrocky neodděluje, nepointuje věty, zdá se, že jen hrne masu textu kupředu, aby ho nezavalila.

Mrazivý děj hororu Ptáci

Jan Hartl v roce 2006

V prosinci udeřily obrovské mrazy a ty zahnaly hladové ptáky blíže k lidem. Jejich vrozený odstup byl náhle pryč a opeřenci se začali vrhat na lidi. V noci zaútočili také na dům Nata Hockena i jeho rodinu a málem připravili jeho děti o oči. Druhý den se rodina z rádia dozvěděla, že problémy s ptáky jsou po celé zemi.

Nat začal zabezpečovat dům a sledoval chování ptáků. Zjistil, že se při odlivu stahují k moři a útočí pak s přílivem. Nat se vydal pro pomoc k přátelům. Ti ale byli uklováni stejně jako celé rodiny z nové zástavby, takže Nat pochopil, že jsou zcela izolováni.

Daphne du Maurier pocházela z umělecké rodiny, vzdělání získala v Paříži a jako finančně nezávislá se věnovala cestování, plachtění a psaní veršů a povídek. Roku 1926 se po rodinné dovolené v Cornwallu rozhodla, že se zde usadí. Cornwall se pak stal místem, kam situovala děj většiny svých příběhů.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio