Šotkové. Vydejte se do světa zlomyslných mužíčků, kteří lidem působí podivné i legrační neplechy

9. leden 2022

Pohádky střídavě vyprávějí členky Divadla MALÉhRY: autorka seriálu Daniela Zbytovská, Barbora Seidlová a Nikola Zbytovská.

Daniela Zbytovská, Barbora Seidlová, Nikola Zbytovská
Účinkují: Daniela Zbytovská, Barbora Seidlová a Nikola Zbytovská
Napsala: Daniela Zbytovská
Dramaturgie: Hana Hložková
Režie: Lukáš Kopecký
Natočeno: v roce 2019

Šotek Javora

Šotek Javora pocházel z města Javorník, miloval mléko a chodil ho tajně upíjet do různých domů. Jednoho dne se však usadil u Mráčků a kromě mléka, které zničehonic začalo „mizet“, za sebou zanechával suché javorové listí a drobky od rohlíků. A právě to způsobilo velké nepříjemnosti Aničce a Oldovi, jejichž čistotná maminka byla z toho nenadálého nepořádku velmi nešťastná.

Šotek Hlupka

Jeden z nejzákeřnějších šotků se jmenuje Hlupka. Je tak omezený, že vůbec netuší, jak velké problémy lidem způsobuje. Komu se podařilo vyhnout jeho kouzelnému trychtýři, kterým nalévá do hlav nesmysly, ten hned pozná místo, kde se Hlupka vyskytuje. A právě s tímto šotkem si museli poradit spolužáci Ivetka a Péťa ze Starého Města.

Šotek Ruda z Rudice

Domácí šotek jménem Ruda žil ve vesnici Rudice. Zpočátku se specializoval na dětské pokojíčky, ve kterých schovával kostky od stavebnic, ničil hračky a trhal listy z knížek. Měl z toho velkou radost, protože dělat lotroviny je jeho šotkovská práce. Naštěstí ho trojice chytrých dětí přesvědčila, aby svou „pracovní náplň“ pozměnil tak, že se nakonec stal nejoblíbenějším obyvatelem Rudice.

Šotkové Chrupka a Mlska

Šotkové Chrupka a Mlska pracují společně. Tato dvojice má spadeno na každého, kdo se rád láduje sladkostmi a jinými pochutinami. Když započne svou práci Mlska, je víc než jisté, že v ní pokračuje Chrupka. Málokdo se totiž udrží v takové kondici, aby s plným břichem nezačal usínat nebo jen „pochrupkávat“. O tom, že vyhnat dvojici lstivých šotků je velmi obtížné, se přesvědčili Vojta a Jaruška na návštěvě u tety v Praze.

Šotek Ztracena

Na půdě staré školy v Mikulově se usídlil šotek Ztracena. Shromažďoval tam nejprve obvyklé předměty denní potřeby, ale později si – podobně jako středověký šotek Titivillus, zahrával s abecedou. Konkrétně s písmenem „D“, které se nejprve ztratilo ve třídě paní učitelky Vávrové a pak v celém městečku. Nešťastná češtinářka musela společně s třídou 3. A vymyslet na záludného šotka důmyslnou past.

Šotek Skříňa

Šotek Skříňa má spadeno na každý šatník a botník, který máte v domácnosti. O tom se na vlastní kůži přesvědčila Kristýnka Sedláčková z Brna. Nejprve si myslela, že se její maminka spletla, protože jí nachystala do školy výstřední oblečení. Když se však jako hastroši začali oblékat také babička s dědečkem, kteří byli jinak elegantní, začalo jí to celé vrtat.

Šotek Ramza

Šotek Ramza s velikánským břichem a rudými rozcuchanými vlasy žil v Jeseníkách. Jmenoval se podle vesnice Ramzová, kde způsobil krátce před začátkem slavné pouti tak velké lotroviny, že se ho hlavní organizátor, pan Jón, potřeboval velmi chytře zbavit. A to se nakonec stalo. Panu Jónovi se totiž podařilo darebného skřítka přinutit k dohodě, kterou musí každý šotek dodržet, protože je to otázka šotkovské cti.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Hana Hložková
Spustit audio