Daniela Kolářová vypráví Pohádky z letní zahrádky

27. září 2021

Ke květinám si přivoní každý. Kdo k nim ale občas přiloží i ucho? Květiny z letní zahrádky totiž umějí vyprávět pohádkové příběhy! Poslechněte si o kaméliích, slunečnicích, tulipánech, gladiolách či pivoňkách.

Napsala: Melita Denková
Dramaturgie: Václava Ledvinková
Režie: Vladimír Gromov
Natočeno: 1998

Pradlena a levandule

Pradlena, která bydlela v zámku uprostřed velké zahrady, měla neobyčejné jméno. Říkalo se jí Pohádka, protože uměla vyprávět tajemné a napínavé příběhy. Ten dnešní bude o chumelenici bílých lístků, jež se jako sněhové vločky snáší k zemi? Tak pozorně poslouchejte.

Spravedlivý soud

Hajaja vás zavede do zahrady, v níž roste velmi pyšná gladiola. Myslí si o sobě, že je nejkrásnější květinou - má štíhlé tělo, spoustu květů, a dokonce dvě jména! Pivoňka s ní však nesouhlasí. Kdo tyhle dvě rozhádané květiny rozsoudí?

Slunečnice a modré z nebe

Slunečnice lemující plot jedné zahrady o sobě tuze pochybovaly. Nejsou moc dlouhé? Moc hubené? Nemají moc velké květy? Přály si být malé jako fialky, barevné jako růže nebo pomněnky? Proč si ale o nejistých slunečnicích ostatní květiny myslí, že jsou pyšné a mají nos nahoru?

Kupec a moudré sovy

Jednoho dne vypravil bohatý kupec na moře loď plnou zlatých šperků. Strhla se však veliká bouře, vlny byly veliké jako domy a voda spolkla loď jako jednohubku. Od té doby kupec truchlil a čekal, kdy mu moře jeho bohatství navrátí. Dočká se někdy? O tom vám bude vyprávět skřítek Hajaja.

Jak si pilná paní zalenošila

V jedné staré zahradě stojí starý dům a v něm žije jedna stará milá čilá paní, která neustále uklízí, vaří, peče, šije, vyšívá? Prostě je stále aktivní. Jednoho dne ji však napadlo, že by si mohla zalenošit, trochu pohovět, odpočinout. Jak dlouho jí tohle nicnedělání vydrží? To si poslechněte v pohádce!

Tajemství hradu Květnice

V hlubokém lese blízko hradu Květnice žil mlsný medvěd, který se jedné noci probudil s ohromnou chutí na med. Snažil se usnout a zaspat ten mlsný pocit, ale nedokázal se ovládnout. Když se podíval na nebe plné hvězd a objevil tam Mléčnou dráhu, napadlo ho, že jistě existuje i Medová dráha. Ale kde takovou najít?

Noční život Slepice

Adéla jednoho dne proklouzla plaňkami v plotě a vydala se do světa. Ve velké temné jeskyni potkala tvora, kterého ještě nikdy neviděla. Vypadal trochu jako myš, která si pořídila křídla, a trochu jako moucha na mucholapce. Na koho to slepice Adéla narazila? A proč tento tvor spí ve dne, a ne v noci?

Matylda a tulipánový skřítek

Věděli jste, že každý tulipán má svého skřítka, který mu pomáhá růst? V zimě žije takový tulipánový skřítek v cibulce, kde si šije jarní šaty. Barvu mají různou - žlutou, červenou, bílou, fialovou nebo také žíhanou. Co se stane se skřítkem, když nějaký tulipán utrhnete ze země? A jak zní velké tulipánové tajemství?  

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související