Dámy, nestěhujte nábytek a těžký nákup nechte na muži! Jinak vám hrozí inkontinence

21. leden 2016

Inkontinencí neboli mimovolným únikem moči trpí poměrně veliké procento osob. Je to zdravotní problém, který je spojený s vyšším věkem a pro spoustu lidí není úplně snadné zajít s takovým problémem k lékaři. Tím spíš, že se jedná převážně o ženy.

Je to obrovská potíž, potvrzuje Lukáš Horčička, předseda Urogynekologické společnosti. "Je to do dneška tabuizované téma. Snažíme se to všem vysvětlovat, snažíme se povídat o inkontinenci. Lidé se obtížně svěřují. Jsou studie, které tvrdí, že to trvá někdy řadu let, než se postižený člověk svěří, že ten problém má," dodává.

Řeč křivek a grafů

Statistiky jsou neúprosné. "Mezi 7 a 10 % populace veškeré, to znamená muži, ženy tento problém mají." Když se to zúží jen na ženy, dá se říct, že každá druhá žena ve svém životě někdy tento problém měla. "A nad 50 je to možná každá třetí, čtvrtá žena."

Pánové, buďte gentlemani!

Prevence u inkontince existuje, stejně jako u většiny chorob, které známe. "Pro ženy je to zákaz tahání těžkých předmětů. Některé druhy činnosti by a piori neměly vykonávat, protože od přírody k tomu nejsou nastavené," dodává Lukáš Horčička.

Není inkontinence jako inkontinence

Existují dva základní typy inkontinence. "Jeden je takzvaná stresová inkontinence, která nemá vůbec nic společného s psychickým stresem, ale s fyzickým." Je to třeba únik moči při kýchnutí nebo zakašlání. Ten druhý je, když neočekávaně se musíme na WC ve chvílích, kdy to opravdu nechceme.

Inkontince není spojená jen s věkem. "Dnes se inkontinence vyskytují i u velice mladých žen, po porodu. Porod je nakonec taky velká fyzická zátěž pro pánevní dno. Takže nemůžeme hovořit jenom o vyšším věku."


Kdy je reálný důvod k návštěvě lékaře? "Ve chvíli, kdy nám to udělá problém, to znamená začínáme se tím trápit," specifikuje Lukáš Horčička. Doporučuje svěřit se svému praktickému lékaři čigynekologovi, v případě mužů třeba urologovi.

Nebojte se!

Způsobů řešení je celá řada. "Rozdělme si je na dva klasické. Jeden je konzervativní přístup a druhý je operační." Při konzervativním přístupu přicházejí na řadu léky, cvičení pánevního dna, fyzioterapii a spousta dalších léčebných metod. "No, a operační se týká zejména té stresové inkontinence. Od jednoduchých ke složitějším operacím jsme schopni pomoci postiženým pacientům."

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou. Od 18. ledna 2016 pak v Hodinových záznamech.

autoři: eh , Jiří Holoubek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.