Daltonismus, maniodeprese a nemanželská dcera... Příběhy slavných: Vlasta Burian

23. květen 2016

Vypráví Magdalena Sidonová a Martin Dejdar. 5 samostatných audií uvnitř článku.


Co v Bohémě nebylo?
Která skutečná herečka byla obrazem Krallové? Jaký byl osud Hugo Haase? Sledujte náš webový speciál.

„Je to talent, který tady nenajdete. Produkce sice obhroublá, čpí předměstím a pouličním vtipem, ale provedení kromobyčejné,“ prohlásil Karel Hašler. Burianův humor nebyl intelektuální. Taky byl spíš „pro chlapy“. I do divadla se dostal přes sport a hospodu. První vystoupení míval po zápasech u piva. Prostě jen stavěl gagy. Komik od Boha. Právě proto si ho Hašler asi vzal k sobě do nového kabaretu Rokoko. Vyplatilo se...

Kluk ušatá

Vždy byl hubený, stavěný tak nějak ledabyle (i s nosem jakoby vypůjčeným od vrány nebo havrana). Viděl jen černobíle. Měl daltonismus. Tím se dají vysvětlit i jeho pozdější deprese nebo proč tak miloval bílý sport, tenis. Na scéně byl živel, v soukromí stydlín, kterému před ženami rudnou uši.

Vlastenecká rodina

Rodina v Liberci reprezentovala vlasteneckou menšinu. Otec byl šprýmař, harmonikář, divadelník a taky krejčovský mistr. Vlasta tak byl na jevišti od mala. Jako herec nebo nápověda. Pozornost získal hlavně ve 20 letech v Praze. Měl skvělý instinkt pro to, co lidé chtějí. I když to byly jednoduché fórky.


Účinkují: Magdalena Sidonová a Martin Dejdar
Napsala: Jana Soprová
Režie: Bela Schenková
Natočeno v roce 216. Premiéra

Úspěšná válečná léta

Zápas se židlí, kokrhání, napodobování nástrojů… S tím vystačil celý život. I ve filmu. V době první světové hrál v divadle, natáčel filmy a reklamy, hromadil majetek. Penězi se rád chlubil, což se mu pak stalo osudným. Po válce si vzal Františku Červenkovou. Děti neměli. Nemanželskou dceru Emilku vychovávali jeho rodiče.

Kolaborant?

V roce 1925 založil vlastní divadlo (dnes divadlo Komedie), točil doslova jeden film za druhým. Dabing neexistoval, a tak se točila ve stejných kulisách česká a německá verze. Němci ho milovali. A Burian se jich nestranil. Po válce ho za kolaborantství odsoudili ke třem měsícům vězení a milionové pokutě.

Smutný konec hvězdy

To ale představovalo celý majetek Burianů. Navíc ho pak všichni odmítli zaměstnat, a tak dělal dělníka. To ho zlomilo. Zemřel v 69 letech (1962). Manželka ho přežila jen o rok. Pak se na něj zapomnělo, rehabilitován byl až v roce 1994.

autoři: lup , Jana Soprová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.