Cyril Höschl: Nová klinika čínské medicíny je relativně neškodný kšeft

9. prosinec 2015

Nemocnice v Hradci Králové se stala novým centrem střední Evropy pro výzkum tradiční čínské medicíny. Pro psychiatra je to ale nepochybně byznys, který neodsuzuje, ale ani nepodporuje. Zásah akupunkturisty prý pomohl i jemu samotnému.

Fakultní nemocnice otevřela výzkumné centrum, které lidem nabízí alternativu. Ředitel teď ale musí odrážet útoky řady odpůrců, podle kterých alternativní medicína nepatří do klasické nemocnice. Zastánci pak poukazují na řadu úspěchů. Třeba akupunktury.

„Čínská medicína je dnes velká móda a taky byznys,“ říká psychiatr Cyril Höschl. Česko se v poslední době stalo vycházející hvězdou pro čínské turisty, obchodníky a investory. A vznik této kliniky je jen dalším krokem.

Nová klinika jako doplněk

„Na druhou stranu chápu Lékařskou komoru, která tvrdí, že pravidla pro zavedení jakékoli nové metody do našeho zdravotnictví platí pro všechny. A akupunktura nemá v nemocnici co dělat. Obě strany ale mají pravdu. Já bych to ale nehrotil. Je to kšeft, který je relativně neškodný,“ dodává.

Čtěte také

Na této klinice totiž nebudou pracovat různí šarlatáni ale odborníci, kteří velmi dobře dokážou poznat hranice svých možností. „Určitě nikoho, kdo to potřebuje, nebudou nutit odmítat klasickou léčbu. Já bych určitě zaujal smířlivé stanovisko a bral tuto kliniku jako doplňkovou nebo alternativní.“


Podle psychiatra jsou chronici, se kterými si klasická medicína opravdu neví rady. Na bolest je krmí hrstmi léků, které nepomáhají a navíc jim zničí žaludek a ještě způsobí závislost.

Na vlastní kůži

Sám byl vždy k různým léčitelským metodám velmi kritický. Dokud mu zásah akupunkturisty nepomohl od náhlého cestovního průjmu. „Překvapivě to fungovalo! Po zbytek pobytu jsem pak měl naopak zácpu. Takže mám osobní svědectví o fungování akupunktury,“ dodává pobaveně.

Antibiotika? Jen s mírou

V souvislosti s klasickou medicínou se dnes často mluví o nadužívání antibiotik. Navíc spojené se vznikem nozokomiálních nákaz. To je infekce, kterou pacienti onemocní až v nemocnici (obvykle po 48 hodin od přijetí). Protože už má člověk oslabený systém, je těžké tyto infekce zvládat.

„Už máme speciální antibiotika, kterými můžeme léčit až jako léky poslední volby, po řadě testů citlivosti a po vyčerpání jiných možností. Tato antibiotika se ale schovávají do rezervy, abychom v nutném případě vůbec něco měli.“

Stavitelé starých nemocnic byli vlastně geniální

Zajímavý je podle psychiatra i dramatický nárůst nozokomiálních infekcí ve velkých nemocnicích. Dřív se totiž špitály stavěly jako samostatné pavilony, dnes jsou to velké komplexy podobné hypermarketům.

Způsobuje akupunktura dobrou náladu? Vypadá to, že ano

„Když se kdysi nemocný přenášel z jednoho pavilonu do druhé a na chvíli se dostal na vzduch, tak velkou pecku dostaly i jeho bakterie. Dnes jsme si zjednodušili pohyb po areálu. Usnadnili jsme to ale i nepříjemným bakteriím.“

Jak hodnotí různé řebříčky kvality nemocnic? A proč roste počet nakažených HIV? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , Miroslav Dittrich , Cyril Höschl
Spustit audio