Cyril Gely: Diplomacie. František Němec a Miroslav Táborský svádí boj o Hitlerův rozkaz zničit Paříž

8. květen 2022

Nad ránem 25. srpna 1944 do pařížské kanceláře vrchního velitele německých vojenských sil generála Dietricha von Choltitze (Miroslav Táborský) tajně pronikne švédský velvyslanec Raoul Nordling (František Němec). Ten má jediný cíl. Odvrátit zničení Paříže, které nařídil sám Adolf Hitler. Švédský konzul má jen hodinu na to, aby uplatnil svůj diplomatický um a přesvědčil loajálního nacistického generála, že je třeba se vzepřít slepé vojenské poslušnosti.

Osoby a obsazení: generál Choltitz (Miroslav Táborský), Raoul Nordling (František Němec), Helmut Mayer (Martin Zahálka), Ebernach (Jiří Dvořák), Brensdorf (Matouš Ruml) a hlas ze záznamu (Josef Somr)
Dramaturgie: Renata Venclová
Hudba: Tomáš Pergl
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: v roce 2013
Švédský diplomat Raoul Nordling, který se zasloužil o to, že Paříž nebyla zničena
Nacistický generál Dietrich von Choltitz podepisuje dokumenty po osvobození Paříže
autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.